Luister naar

Republikeinse senator Romney: Trump mist karakter voor presidentschap

Nieuws
Trump faalt als president door gemis aan moreel leiderschap, schreef de Republikein Mitt Romney in The Washington Post. Met felle kritiek uit eigen partij en een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden lijkt 2019 ‘een wilde rit’ voor Trump te worden.
Jan van Benthem
donderdag 3 januari 2019 om 03:00
Republikein Mitt Romney trok fel van leer tegen president Donald Trump.
Republikein Mitt Romney trok fel van leer tegen president Donald Trump. afp / George Frey

Washington

‘Het presidentschap van Trump is in december diep gevallen.’ Met deze zin opent het geruchtmakende artikel dat voormalig presidentskandidaat Mitt Romney op de avond van nieuwjaarsdag in TheWashington Postpubliceerde. Romney wordt vandaag ingezworen als lid van de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid bezitten.

Zijn artikel wordt breed gezien als een ‘vernietigende aanval’ op president Trump, meldt onder meer de BBC. ‘Zijn gedrag van de afgelopen jaren, en in het bijzonder zijn acties van afgelopen maand, zijn het bewijs dat de president niet in staat is de mantel van het ambt te dragen’, stelt Romney in zijn artikel. Trump mist volgens hem eenvoudig het karakter om president te zijn.

In het begin leek het nog goed te gaan, doordat Trump zich omringde met capabele bewindslieden en adviseurs. Maar die zijn de een na de ander ontslagen, met als dieptepunt voor velen het vertrek van de minister van Defensie, Jim Mattis, en van de chef-staf van het Witte Huis, John Kelly. Maar het meest cruciaal voor Romney is het falen van Trump in het innemen van de rol die het presidentschap inhoudt. ‘Voor een belangrijk deel bepaalt het presidentschap het publieke karakter van de natie’, schrijft hij. ‘Een president zou ons moeten verenigen en inspireren. Een president hoort de essentiële kwaliteiten van eerlijkheid en integriteit te tonen en het nationale debat op een hoger niveau te brengen met hoffelijkheid en wederzijds respect. Met een zo verdeelde natie, wrokkend en kwaad, is presidentieel leiderschap door kwaliteit van karakter onmisbaar. En het is op dat vlak waar het tekortschieten van de huidige president het meest in het oog springt.’

Ook Trumps buitenlandpolitiek typeert Romney als schadelijk. ‘Men keek lange tijd naar Amerika voor leiderschap. Onze economische en militaire kracht was daar deel van, maar nog meer werd ons principiële optreden gewaardeerd in buitenlandse betrekkingen en voor de rechten van alle mensen op vrijheid en rechtsgelijkheid. Trumps woorden en daden hebben over de hele wereld voor ontzetting gezorgd.’

Het is in Amerika’s eigen belang dat het weer een leidende rol opneemt, stelt Romney. ‘Een wereld die wordt geleid door autoritaire regimes is een wereld – en een Amerika – met minder welvaart, minder vrijheid en minder vrede.’

breedzijsalvo

De directe aanval van deze prominente Republikein op Trump komt enkele dagen na vergelijkbare kritiek door voormalig generaal Stanley McChrystal. In een interview met ABC stelde McChrystal dat Trump ‘oneerlijk’ is, niet de waarheid spreekt en zelfs ‘immoreel’ genoemd kan worden. Ook voor McChrystal was het vertrek van minister van Defensie Mattis reden voor zijn ‘breedzijsalvo’, zoals The Atlantic het noemt. ‘Als iemand die zo onbaatzuchtig en betrokken is als Jim Mattis, wegloopt op zo’n publieke manier, dan zouden we moeten stilstaan en onszelf afvragen: “Waarom doet hij dit?”’ Trump reageerde na enkele dagen met een venijnige tweet. Daarin stelde hij dat president Obama McChrystal ‘als een hond’ heeft ontslagen en zette hij de beroemde generaal weg als een ‘Hillary-lover’ met een ‘grote, stomme mond’.

Pal daarvoor stuurde Trump een nieuwjaarstweet, met de beste wensen voor iedereen, ‘inclusief de haters en de fake news media’. ‘2019 wordt een geweldig jaar voor wie niet lijdt aan het Trump-verstoringssyndroom. Ontspan en geniet van de rit’, aldus de president.

Dat wordt in ieder geval een wilde rit voor hemzelf, met aan de start al wie het gevecht om de shutdown van de overheid wint, zegt politiek analist Stephen Collinson van CNN.

Trump houdt van dat gevecht, net als ‘de ultragetrouwe kiezers die hem naar Washington hebben gestuurd om de gevestigde elites op te schudden’. Volgens hen heeft Trump daarvoor precies het geschikte karakter. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.