Luister naar

Bolsonaro zet aanval in op bescherming Amazone

Nieuws
De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, legt het toezicht op de regenwouden in het Amazonegebied bij het ministerie van Landbouw. Lokale leiders vrezen dat het met de bescherming van natuur en inheemse bevolking gedaan is.
Gerhard Wilts
donderdag 3 januari 2019 om 08:22

Brasilia

De rechtse Bolsonaro bepaalde enkele uren na zijn inauguratie dat het toezicht op de bescherming van het Amazonegebied wordt overgedragen aan het ministerie van Landbouw, waar grote agrarische bedrijven een dikke vinger in de pap hebben. Het toezicht lag voorheen bij inheemse agentschappen en internationale hulporganisaties.

Het besluit van Bolsonaro lokte fel protest uit van inheemse leiders. Zij vrezen dat het Amazonegebied, dat ongeveer dertien procent van Brazilië omvat, slecht uitpakt voor natuur en bevolking. ‘De ontmanteling is begonnen’, stelde de inheemse politicus Sonia Guajajara op Twitter.

‘De ontbossing en het geweld tegen inheemse mensen zal toenemen’, vreest Dinaman Tuxá. De coördinator van de Articulation of Indigenous People of Brazil (Apib) zei tegen de Britse krant The Guardian dat ‘inheemse mensen de verdedigers en beschermers van het milieu zijn’. Volgens hem bedreigt een ‘andere kolonisering’ het Amazonegebied.

Met zijn stap wil de Braziliaanse president een einde maken aan wat hij ziet als ‘bemoeizucht’ van binnen- en buitenlandse hulporganisaties. ‘Meer dan vijftien procent van het nationale grondgebied is afgebakend als inheems land. Er wonen minder dan een miljoen mensen op deze plaatsen, geïsoleerd van het echte Brazilië, uitgebuit en gemanipuleerd door niet-gouvernementele organisaties’, twitterde hij woensdag.

Silas Malafia, een invloedrijke televangelist en goede vriend van Bolsonaro, stelde dat ontwikkelde landen – ‘die eeuwen geleden hun eigen bossen hebben gekapt’ – moeten betalen als ze eisen dat Brazilië dat de regenwouden van de Amazone beschermd moeten blijven. ‘Moeten wij soms alles beschermen omdat de gringo’s (vreemdelingen) hebben vernietigd wat zij hadden?’, vroeg hij retorisch. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.