Luister naar

Zware explosie bij partijkantoor AfD

Nieuws
Voor het kantoor van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in Döbeln, een stad in de deelstaat Saksen, heeft een zware explosie gezorgd voor materiële schade.
redactie nd
vrijdag 4 januari 2019 om 08:24

Döbeln

Van het pand en de aangrenzende gebouwen, gelegen in de binnenstad van Döbeln, zijn ramen en deuren beschadigd geraakt, evenals twee in de buurt geparkeerde auto’s. Er vielen geen gewonden.

Welke materialen gebruikt zijn bij de explosie is nog niet bekend. De politie uit Chemnitz spreekt van een ‘onbekende substantie’. Volgens de Leipziger Volkszeitung, een regionale krant, leek de knal op de ontploffing van zwaar vuurwerk.

politiek gemotiveerd

Ook het waarom van de aanslag is nog niet duidelijk. De politie houdt rekening met een politiek gemotiveerde misdaad. Het Openbaar Ministerie is begonnen aan een onderzoek.

Op Twitter heeft Martin Dulig, plaatsvervanger van de Saksische minister-president, de aanslag veroordeeld. ‘Geweld behoort niet tot de middelen van de democratie. De AfD moet op een politieke manier worden bestreden en niet met springstoffen’, aldus Dulig, lid van de sociaal-democratische SPD. Volgens hem speelt de aanslag de rechtse partij juist in de kaart.

De AfD is de op twee na grootste partij in het Duitse parlement. Bij recente verkiezingen haalde de partij 12,6 procent van de stemmen, omgerekend 92 zetels in het Duitse parlement, de Bondsdag. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europa haalt zich woede van Afrikaanse leiders op de hals: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.