Luister naar

'Asielzoeker uit Bahrein na gedwongen vertrek uit Nederland meteen gearresteerd'

Nieuws
De Bahreini Ali Mohammed al-Showaikh is bij terugkeer in zijn land gearresteerd. De asielzoeker werd tien weken geleden door Nederland teruggestuurd en zit sinds 20 oktober vast.
Ruurd Ubels
zaterdag 5 januari 2019 om 17:07

Amersfoort

Dit meldde Amnesty International op haar Engelstalige website. Volgens de mensenrechtenorganisatie mag al-Showaikh (27) niet vertrouwelijk met een advocaat spreken en zijn er aanwijzingen dat hij wordt mishandeld.

De Bahreini werd opgepakt toen hij na terugkeer uit Nederland op Bahrain International Airport landde. Hij werd meegenomen voor ondervraging en beschuldigd van terrorisme. Onder druk heeft hij vervolgens een bekentenis ondertekend, aldus Amnesty International.

Al-Showaikh kwam in 2017 naar Nederland uit angst voor vervolging. Hij was politiek actief in het koninkrijk Bahrein, een olierijke, islamitische eilandenstaat in de Perzische Golf. Tijdens de Arabische Lente in 2011 trad de soennitische regering hard op tegen sjiitische demonstranten, die meer politieke rechten eisten. Wie werd opgepakt, is volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch veelal gemarteld.

Amnesty International roept haar achterban en de Nederlandse regering op zich sterk te maken voor de snelle vrijlating van al-Showaikh. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’