Luister naar

'Straffeloosheid leidt tot groei mensenhandel'

Nieuws
In grote delen van Oost-Azië en Afrika (ten zuiden van de Sahara) hebben mensenhandelaren nagenoeg vrij spel. Dit heeft te maken met ‘het hoge niveau van straffeloosheid’ in deze regio’s.
Ruurd Ubels
maandag 7 januari 2019 om 03:00

Wenen

Dit concludeert UNODC, het bureau van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met de aanpak van criminaliteit. Zijn rapport over mensenhandel wordt vanmorgen in Wenen gepresenteerd.

UNODC schrijft dat het aantal slachtoffers van binnenlandse mensenhandel tussen 2010 en 2016 is verdubbeld. ‘Gewapende groepen gebruiken volwassenen en kinderen voor uitbuiting in de mijnbouw. En tevens om angst te verspreiden en zo de lokale bevolking onder controle te houden’, staat in het Global Report on Trafficking in Persons.

Gewapende groepen financieren hun activiteiten via mensenhandel. Ook worden slachtoffers ingezet als (kind)soldaten, met name in Centraal-Afrika. Dat in het Midden-Oosten de mensenhandel toeneemt, wijt UNODC vooral aan ISIS: deze terreurorganisatie misbruikt vrouwen om strijders te werven en te belonen.

Seksueel misbruik als onderdeel van mensenhandel is wijdverspreid: ‘Seksuele uitbuiting blijft (wereldwijd, red.) het belangrijkste doel van mensenhandel, goed voor ongeveer 59 procent, terwijl gedwongen arbeid verantwoordelijk is voor ongeveer 34 procent van alle onderzochte gevallen.’

In het rapport wordt opgeroepen tot meer internationale samenwerking om mensenhandel aan te pakken. Daar waar afspraken worden gemaakt, neemt de straffeloosheid af, luidt de conclusie. In sommige landen zijn de afgelopen jaren voor het eerst mensenhandelaren veroordeeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.