Luister naar

'Straffeloosheid leidt tot groei mensenhandel'

Nieuws
In grote delen van Oost-Azië en Afrika (ten zuiden van de Sahara) hebben mensenhandelaren nagenoeg vrij spel. Dit heeft te maken met ‘het hoge niveau van straffeloosheid’ in deze regio’s.
Ruurd Ubels
maandag 7 januari 2019 om 03:00

Wenen

Dit concludeert UNODC, het bureau van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met de aanpak van criminaliteit. Zijn rapport over mensenhandel wordt vanmorgen in Wenen gepresenteerd.

UNODC schrijft dat het aantal slachtoffers van binnenlandse mensenhandel tussen 2010 en 2016 is verdubbeld. ‘Gewapende groepen gebruiken volwassenen en kinderen voor uitbuiting in de mijnbouw. En tevens om angst te verspreiden en zo de lokale bevolking onder controle te houden’, staat in het Global Report on Trafficking in Persons.

Gewapende groepen financieren hun activiteiten via mensenhandel. Ook worden slachtoffers ingezet als (kind)soldaten, met name in Centraal-Afrika. Dat in het Midden-Oosten de mensenhandel toeneemt, wijt UNODC vooral aan ISIS: deze terreurorganisatie misbruikt vrouwen om strijders te werven en te belonen.

Seksueel misbruik als onderdeel van mensenhandel is wijdverspreid: ‘Seksuele uitbuiting blijft (wereldwijd, red.) het belangrijkste doel van mensenhandel, goed voor ongeveer 59 procent, terwijl gedwongen arbeid verantwoordelijk is voor ongeveer 34 procent van alle onderzochte gevallen.’

In het rapport wordt opgeroepen tot meer internationale samenwerking om mensenhandel aan te pakken. Daar waar afspraken worden gemaakt, neemt de straffeloosheid af, luidt de conclusie. In sommige landen zijn de afgelopen jaren voor het eerst mensenhandelaren veroordeeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.