Luister naar

'Straffeloosheid leidt tot groei mensenhandel'

Nieuws
In grote delen van Oost-Azië en Afrika (ten zuiden van de Sahara) hebben mensenhandelaren nagenoeg vrij spel. Dit heeft te maken met ‘het hoge niveau van straffeloosheid’ in deze regio’s.
Ruurd Ubels
maandag 7 januari 2019 om 03:00

Wenen

Dit concludeert UNODC, het bureau van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met de aanpak van criminaliteit. Zijn rapport over mensenhandel wordt vanmorgen in Wenen gepresenteerd.

UNODC schrijft dat het aantal slachtoffers van binnenlandse mensenhandel tussen 2010 en 2016 is verdubbeld. ‘Gewapende groepen gebruiken volwassenen en kinderen voor uitbuiting in de mijnbouw. En tevens om angst te verspreiden en zo de lokale bevolking onder controle te houden’, staat in het Global Report on Trafficking in Persons.

Gewapende groepen financieren hun activiteiten via mensenhandel. Ook worden slachtoffers ingezet als (kind)soldaten, met name in Centraal-Afrika. Dat in het Midden-Oosten de mensenhandel toeneemt, wijt UNODC vooral aan ISIS: deze terreurorganisatie misbruikt vrouwen om strijders te werven en te belonen.

Seksueel misbruik als onderdeel van mensenhandel is wijdverspreid: ‘Seksuele uitbuiting blijft (wereldwijd, red.) het belangrijkste doel van mensenhandel, goed voor ongeveer 59 procent, terwijl gedwongen arbeid verantwoordelijk is voor ongeveer 34 procent van alle onderzochte gevallen.’

In het rapport wordt opgeroepen tot meer internationale samenwerking om mensenhandel aan te pakken. Daar waar afspraken worden gemaakt, neemt de straffeloosheid af, luidt de conclusie. In sommige landen zijn de afgelopen jaren voor het eerst mensenhandelaren veroordeeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.