Luister naar

Gevluchte Rohingya in ‘paniek’ vanwege nieuw conflict

Nieuws
Opnieuw loopt de Rohingyabevolking aan de grens van Bangladesh en Myanmar gevaar vanwege een hardhandig optreden van het Myanmarese leger. Deze keer is het geweld niet tegen hen gericht, maar tegen boeddhistische rebellen die vechten voor autonomie.
Sanne van Grafhorst
donderdag 10 januari 2019 om 03:00
Gevluchte Rohingya hebben opnieuw te maken met dreigend geweld van het Myanmarese leger, dat ditmaal tegen boeddhistische rebellen gericht is.
Gevluchte Rohingya hebben opnieuw te maken met dreigend geweld van het Myanmarese leger, dat ditmaal tegen boeddhistische rebellen gericht is. afp

Naypyidaw

Anderhalf jaar nadat de eerste Rohingya het geweld in de Myanmarese deelstaat Rakhine ontvluchtten, is er weinig veranderd. Nog steeds zit het overschot van de islamitische vluchtelingen – in totaal verlieten 730.000 mensen hun huis – in opvangkampen in Bangladesh, waar ze vaak onder slechte omstandigheden leven.

Een kleiner deel van de Rohingya besloot de grens niet over te steken, maar er vlakbij in de buurt te verblijven, in de hoop ooit terug te keren naar huis. De kans dat dit op korte termijn gebeurt, lijkt erg klein nu er in de deelstaat een nieuw conflict is uitgebroken.

Dit keer staan het Myanmarese leger en de boeddhistische rebellengroep Arakan Army (AA), die vecht voor autonomie van Rakhine tegenover elkaar. In de deelstaat vormen boeddhisten de meerderheid.

De afgelopen weken laaide het geweld in het gebied op, met een nieuwe uittocht tot gevolg; 4500 Rohingya sloegen op de vlucht. De strijd zal waarschijnlijk verder intensiveren vanwege de aanval van AA op een politiebureau vrijdag. De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi gaf het leger groen licht om de opstand ‘te verpletteren’ met ‘effectieve maatregelen’.

intimiderend

Dat betekent slecht nieuws voor de Rohingya, waarvan velen zich in het epicentrum van het conflict bevinden. Vlak na Suu Kyi’s woorden legden legertroepen een reeks veiligheidskampen en bunkers aan bij de grens tussen Myanmar en Bangladesh. Sommige daarvan liggen direct naast een grensafscheiding waar enkele duizenden ontheemde Rohingya in hutjes wonen, schrijft persbureau AFP.

De gevechten komen ook erg ‘dichtbij’, vertelt Nur Alam, leider van de gemeenschap, tegen het persbureau. ‘De Myanmarese grenswacht heeft tien nieuwe posten opgezet in de buurt van ons kamp. Het is erg intimiderend.’

Volgens Dil Mohammad, een andere leider, zijn er ‘zware gevechten’ gaande. ‘De situatie is erg gespannen’ en de dagelijkse schietpartijen zorgen onder de Rohingyabevolking voor ‘paniek’, voegt hij eraan toe.

Dinsdag riepen de Verenigde Naties de strijdende partijen op ‘om de bescherming van alle burgers te waarborgen, (...) een vreedzame oplossing voor de situatie te vinden en alle mensen die door het geweld zijn getroffen humanitaire toegang te bieden’.

cyclus van geweld

Arakan Army is slechts een van de gewapende groeperingen die in Myanmar actief zijn. Sinds het land in 1948 onafhankelijk werd, heeft het leger diverse opstanden van etnische minderheden proberen te onderdrukken. Vooral Rakhine wordt geteisterd door etnisch en religieus geweld.

Vlak voor Kerst kondigde de regering een wapenstilstand af: vier maanden zou er niet gevochten worden met gewapende groeperingen in het noorden en noordoosten van het land. De periode zou gebruikt worden voor vredesonderhandelingen. Rakhine vormde echter een uitzondering, daar gingen de gevechten tegen AA gewoon door.

Zaw Htay, de woordvoerder van de regering, beschreef de Arakan Army deze week in een persconferentie als ‘terroristische organisatie’. Hij riep de inwoners van de deelstaat op de groepering niet te steunen. ‘Willen ze een cyclus van geweld zien die decennia duurt?’, vroeg hij. ‘Ik wil de bevolking van Rakhine die AA steunt vertellen: denk alsjeblieft niet aan jezelf, maar aan de volgende generatie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.