Luister naar

Trump loopt weg uit overleg met Democraten

Nieuws
De Amerikaanse president Donald Trump is weggelopen uit een overleg met Democraten over de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Het was een ‘totale verspilling van tijd’, schreef Trump op Twitter.
Gerhard Wilts
donderdag 10 januari 2019 om 08:34

Washington

Trump eist 5,7 miljard dollar voor de bouw van een muur aan de zuidgrens met Mexico. Zonder muur dreigt een humanitaire ramp en een veiligheidscrisis, zei hij woensdag in een rechtstreekse toespraak vanuit het Witte Huis. Zolang de Democraten het gevraagde bedrag niet goedkeuren, gaat Trump niet akkoord met een nieuwe begrotingswet.

De impasse verlamt al drie weken het overheidsapparaat. Bijna 800.000 ambtenaren zitten door de ‘shutdown’ noodgedwongen thuis, zonder dat ze salaris krijgen uitbetaald.

Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Democraten vroeg Trump vroeg de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer, in te stemmen met het bedrag in ruil voor een beëindiging van de gedeeltelijke shutdown van de overheid. Beiden weigerden, waarna de president abrupt de vergadering afbrak.

De ontmoeting was ‘een totale verspilling van tijd’, twitterde Trump kort erna. ‘Ik vroeg wat er over dertig dagen zou gebeuren als ik de boel snel opengooi, gaan jullie de grensbeveiliging goedkeuren, inclusief een muur of stalen barrière? Nancy zei ‘nee’. Ik zei gedag, niets anders werkt!’

driftkikker

‘We zagen opnieuw een driftkikker, omdat hij zijn zin niet kreeg’, stelde Schumer in zijn versie over de afloop. Vice-president Mike Pence probeerde de Democraten nog tot een tegenvoorstel te bewegen, maar dat mislukte.

Trump blijft de Democraten de schuld van de crisis geven, wat hij ook al in zijn toespraak deed. Volgens hem staan de Republikeinen als één man achter hem. Toch liet een handvol Republikeinen weten bezorgd te zijn over de gevolgen van de al negentien dagen durende impasse. Zij zeiden bereid te zijn de shutdown op te heffen, ook zonder een financiële toezegging voor de bouw van de grensmuur. Een einde aan het begrotingsgeschil en de shutdown lijkt voorlopig niet in zicht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.