Luister naar

Trump loopt weg uit overleg met Democraten

Nieuws
De Amerikaanse president Donald Trump is weggelopen uit een overleg met Democraten over de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Het was een ‘totale verspilling van tijd’, schreef Trump op Twitter.
Gerhard Wilts
donderdag 10 januari 2019 om 08:34

Washington

Trump eist 5,7 miljard dollar voor de bouw van een muur aan de zuidgrens met Mexico. Zonder muur dreigt een humanitaire ramp en een veiligheidscrisis, zei hij woensdag in een rechtstreekse toespraak vanuit het Witte Huis. Zolang de Democraten het gevraagde bedrag niet goedkeuren, gaat Trump niet akkoord met een nieuwe begrotingswet.

De impasse verlamt al drie weken het overheidsapparaat. Bijna 800.000 ambtenaren zitten door de ‘shutdown’ noodgedwongen thuis, zonder dat ze salaris krijgen uitbetaald.

Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Democraten vroeg Trump vroeg de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer, in te stemmen met het bedrag in ruil voor een beëindiging van de gedeeltelijke shutdown van de overheid. Beiden weigerden, waarna de president abrupt de vergadering afbrak.

De ontmoeting was ‘een totale verspilling van tijd’, twitterde Trump kort erna. ‘Ik vroeg wat er over dertig dagen zou gebeuren als ik de boel snel opengooi, gaan jullie de grensbeveiliging goedkeuren, inclusief een muur of stalen barrière? Nancy zei ‘nee’. Ik zei gedag, niets anders werkt!’

driftkikker

‘We zagen opnieuw een driftkikker, omdat hij zijn zin niet kreeg’, stelde Schumer in zijn versie over de afloop. Vice-president Mike Pence probeerde de Democraten nog tot een tegenvoorstel te bewegen, maar dat mislukte.

Trump blijft de Democraten de schuld van de crisis geven, wat hij ook al in zijn toespraak deed. Volgens hem staan de Republikeinen als één man achter hem. Toch liet een handvol Republikeinen weten bezorgd te zijn over de gevolgen van de al negentien dagen durende impasse. Zij zeiden bereid te zijn de shutdown op te heffen, ook zonder een financiële toezegging voor de bouw van de grensmuur. Een einde aan het begrotingsgeschil en de shutdown lijkt voorlopig niet in zicht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.