Luister naar

Trump loopt weg uit overleg met Democraten

Nieuws
De Amerikaanse president Donald Trump is weggelopen uit een overleg met Democraten over de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Het was een ‘totale verspilling van tijd’, schreef Trump op Twitter.
Gerhard Wilts
donderdag 10 januari 2019 om 08:34

Washington

Trump eist 5,7 miljard dollar voor de bouw van een muur aan de zuidgrens met Mexico. Zonder muur dreigt een humanitaire ramp en een veiligheidscrisis, zei hij woensdag in een rechtstreekse toespraak vanuit het Witte Huis. Zolang de Democraten het gevraagde bedrag niet goedkeuren, gaat Trump niet akkoord met een nieuwe begrotingswet.

De impasse verlamt al drie weken het overheidsapparaat. Bijna 800.000 ambtenaren zitten door de ‘shutdown’ noodgedwongen thuis, zonder dat ze salaris krijgen uitbetaald.

Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Democraten vroeg Trump vroeg de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer, in te stemmen met het bedrag in ruil voor een beëindiging van de gedeeltelijke shutdown van de overheid. Beiden weigerden, waarna de president abrupt de vergadering afbrak.

De ontmoeting was ‘een totale verspilling van tijd’, twitterde Trump kort erna. ‘Ik vroeg wat er over dertig dagen zou gebeuren als ik de boel snel opengooi, gaan jullie de grensbeveiliging goedkeuren, inclusief een muur of stalen barrière? Nancy zei ‘nee’. Ik zei gedag, niets anders werkt!’

driftkikker

‘We zagen opnieuw een driftkikker, omdat hij zijn zin niet kreeg’, stelde Schumer in zijn versie over de afloop. Vice-president Mike Pence probeerde de Democraten nog tot een tegenvoorstel te bewegen, maar dat mislukte.

Trump blijft de Democraten de schuld van de crisis geven, wat hij ook al in zijn toespraak deed. Volgens hem staan de Republikeinen als één man achter hem. Toch liet een handvol Republikeinen weten bezorgd te zijn over de gevolgen van de al negentien dagen durende impasse. Zij zeiden bereid te zijn de shutdown op te heffen, ook zonder een financiële toezegging voor de bouw van de grensmuur. Een einde aan het begrotingsgeschil en de shutdown lijkt voorlopig niet in zicht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.