Luister naar

Caritas Rome mag geld uit de Trevi-fontein toch houden

Nieuws
Pater Benoni Ambarus kan opgelucht ademhalen. Zijn rooms-katholieke liefdadigheidsorganisatie Caritas Rome mag de muntjes die toeristen in de beroemde Trevi-fontein gooien, blijven gebruiken voor hulpverlening aan daklozen en armen.
Tilly Dodds
maandag 14 januari 2019 om 19:04
Een medewerker van ACEA haalt muntjes uit de Trevi-Fontein in Rome.
Een medewerker van ACEA haalt muntjes uit de Trevi-Fontein in Rome. afp / Laurent Emmanuel

Rome

Dat heeft burgemeester Virginia Raggi laten weten, na weken van verwarring. Die was ontstaan door berichten dat de gemeente Rome zich over de Trevi-munten – jaarlijks pakweg 1,5 miljoen euro – wilde ontfermen, om daarmee onder meer achterstallig onderhoud aan wegen, trottoirs en cultuurmonumenten te bekostigen. Sinds 2001 gebruikte Caritas Rome het geld voor hulpverlening aan daklozen en arme gezinnen. Zou dit bedrag wegvallen, dan zou dat een fors gat slaan in de Caritas-begroting, verklaarde pater Benoni zaterdag in Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Hij kreeg veel steun, niet alleen van geestelijken, maar ook van politici en journalisten.

Burgemeester Raggi heeft nu gezegd dat het allemaal een misverstand was, en dat Caritas het geld uit de Trevi-fontein mag blijven gebruiken, en bovendien de muntjes uit alle andere historische fonteinen van de Italiaanse hoofdstad. Wel zal het sorteren en nauwkeurig tellen van het geld niet meer gebeuren door vrijwilligers, maar door ACEA, de instelling die verantwoordelijk is voor het schoonmaken en onderhouden van de fonteinen.

De legende wil dat als een toerist zo geniet van zijn verblijf in Rome, dat hij ooit nog eens daarheen wil terugkeren, hij maar een muntje over zijn schouder in de Trevi-fontein hoeft te gooien, om die wens in vervulling te zien gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.