Luister naar

Caritas Rome mag geld uit de Trevi-fontein toch houden

Nieuws
Pater Benoni Ambarus kan opgelucht ademhalen. Zijn rooms-katholieke liefdadigheidsorganisatie Caritas Rome mag de muntjes die toeristen in de beroemde Trevi-fontein gooien, blijven gebruiken voor hulpverlening aan daklozen en armen.
Tilly Dodds
maandag 14 januari 2019 om 19:04
Een medewerker van ACEA haalt muntjes uit de Trevi-Fontein in Rome.
Een medewerker van ACEA haalt muntjes uit de Trevi-Fontein in Rome. afp / Laurent Emmanuel

Rome

Dat heeft burgemeester Virginia Raggi laten weten, na weken van verwarring. Die was ontstaan door berichten dat de gemeente Rome zich over de Trevi-munten – jaarlijks pakweg 1,5 miljoen euro – wilde ontfermen, om daarmee onder meer achterstallig onderhoud aan wegen, trottoirs en cultuurmonumenten te bekostigen. Sinds 2001 gebruikte Caritas Rome het geld voor hulpverlening aan daklozen en arme gezinnen. Zou dit bedrag wegvallen, dan zou dat een fors gat slaan in de Caritas-begroting, verklaarde pater Benoni zaterdag in Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Hij kreeg veel steun, niet alleen van geestelijken, maar ook van politici en journalisten.

Burgemeester Raggi heeft nu gezegd dat het allemaal een misverstand was, en dat Caritas het geld uit de Trevi-fontein mag blijven gebruiken, en bovendien de muntjes uit alle andere historische fonteinen van de Italiaanse hoofdstad. Wel zal het sorteren en nauwkeurig tellen van het geld niet meer gebeuren door vrijwilligers, maar door ACEA, de instelling die verantwoordelijk is voor het schoonmaken en onderhouden van de fonteinen.

De legende wil dat als een toerist zo geniet van zijn verblijf in Rome, dat hij ooit nog eens daarheen wil terugkeren, hij maar een muntje over zijn schouder in de Trevi-fontein hoeft te gooien, om die wens in vervulling te zien gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.