Luister naar

May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie

Nieuws
Als vandaag het Britse parlement de deal tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie afwijst, gaat misschien de brexit helemaal niet door. Daarmee dreigde premier Theresa May maandag, maar ze oogstte er vooral kritiek mee.
dinsdag 15 januari 2019 om 03:00
May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie
May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie

Londen

Met haar dreigementen wil May de tegenstanders van haar deal confronteren met een scenario dat ze nog meer verafschuwen: dat Groot-Brittannië alsnog in de Europese Unie blijft.

Het parlement is echter tot op het bot verdeeld. Mays deal kan bij lange na niet op een meerderheid rekenen. Ook voor een no-deal brexit is er geen meerderheid. Een tweede referendum (op dit moment is de meerderheid van de Britten tegen een brexit) krijgt eveneens weinig steun.

May benadrukt daarnaast dat 29 maart de datum blijft waarop haar land uit de EU treedt. Mocht haar deal het niet halen, dan heeft ze drie werkdagen om met een ‘plan B’ te komen. Die deadline lijkt ze niet te halen.

Net als minister Jeremy Hunt (Buitenlandse Zaken) zinspeelt May daarom nu op het schrappen van de brexit in zijn geheel. Ze waarschuwt wel: ‘het geloof in de democratie zou ramp­zalige schade oplopen’. May stemde in 2016 zelf tegen de brexit, maar vindt dat de parlementariërs mee moeten werken aan het uitvoeren van de uitslag van het referendum van dat jaar.

grenscontroles

Voorzitters Jean-Claude Juncker ­(Europese Commissie) en Donald Tusk (Europese Raad) schreven maandag een brief aan May. Hierin proberen ze de Britten maximaal ­tegemoet te komen in de kwestie rond de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Britten willen voor­komen dat er daar straks grenscontroles worden ingesteld. De brief van Juncker en Tusk wordt gezien als een poging tegenstanders van Mays deal alsnog gerust te stellen.

Volgens de Scottish National Party leeft May ‘in een fantasiewereld en moet de regering ophouden te dreigen met een brexit zonder deal’. May lijkt ook de sceptici in haar eigen Conservatieve Partij niet te overtuigen. Labourleider Jeremy Corbyn stelt dat May ‘compleet heeft gefaald’. Hij beschuldigt haar van ‘chantage’, door tegen Labour-parlementariërs te zeggen dat het land in chaos zal vervallen als ze tegen de brexitdeal stemmen.

De deal van May helpt miljoenen Britten niets verder, beweert Corbyn. Zij blijven in onzekerheid zitten, met slechte banen en slechte huisvesting. De oppositieleider pleit voor vervroegde verkiezingen.

Voor de zwangere Labourparlementariër Tulip Siddiq is de brexitstemming zo belangrijk dat ze er zelfs haar keizersnede voor heeft verzet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.