May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie

Londen
Met haar dreigementen wil May de tegenstanders van haar deal confronteren met een scenario dat ze nog meer verafschuwen: dat Groot-Brittannië alsnog in de Europese Unie blijft.
Het parlement is echter tot op het bot verdeeld. Mays deal kan bij lange na niet op een meerderheid rekenen. Ook voor een no-deal brexit is er geen meerderheid. Een tweede referendum (op dit moment is de meerderheid van de Britten tegen een brexit) krijgt eveneens weinig steun.
May benadrukt daarnaast dat 29 maart de datum blijft waarop haar land uit de EU treedt. Mocht haar deal het niet halen, dan heeft ze drie werkdagen om met een ‘plan B’ te komen. Die deadline lijkt ze niet te halen.
Net als minister Jeremy Hunt (Buitenlandse Zaken) zinspeelt May daarom nu op het schrappen van de brexit in zijn geheel. Ze waarschuwt wel: ‘het geloof in de democratie zou rampzalige schade oplopen’. May stemde in 2016 zelf tegen de brexit, maar vindt dat de parlementariërs mee moeten werken aan het uitvoeren van de uitslag van het referendum van dat jaar.
grenscontroles
Voorzitters Jean-Claude Juncker (Europese Commissie) en Donald Tusk (Europese Raad) schreven maandag een brief aan May. Hierin proberen ze de Britten maximaal tegemoet te komen in de kwestie rond de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Britten willen voorkomen dat er daar straks grenscontroles worden ingesteld. De brief van Juncker en Tusk wordt gezien als een poging tegenstanders van Mays deal alsnog gerust te stellen.
Volgens de Scottish National Party leeft May ‘in een fantasiewereld en moet de regering ophouden te dreigen met een brexit zonder deal’. May lijkt ook de sceptici in haar eigen Conservatieve Partij niet te overtuigen. Labourleider Jeremy Corbyn stelt dat May ‘compleet heeft gefaald’. Hij beschuldigt haar van ‘chantage’, door tegen Labour-parlementariërs te zeggen dat het land in chaos zal vervallen als ze tegen de brexitdeal stemmen.
De deal van May helpt miljoenen Britten niets verder, beweert Corbyn. Zij blijven in onzekerheid zitten, met slechte banen en slechte huisvesting. De oppositieleider pleit voor vervroegde verkiezingen.
Voor de zwangere Labourparlementariër Tulip Siddiq is de brexitstemming zo belangrijk dat ze er zelfs haar keizersnede voor heeft verzet.
zie ook pagina 18