Luister naar

May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie

Nieuws
Als vandaag het Britse parlement de deal tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie afwijst, gaat misschien de brexit helemaal niet door. Daarmee dreigde premier Theresa May maandag, maar ze oogstte er vooral kritiek mee.
dinsdag 15 januari 2019 om 03:00
May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie
May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie

Londen

Met haar dreigementen wil May de tegenstanders van haar deal confronteren met een scenario dat ze nog meer verafschuwen: dat Groot-Brittannië alsnog in de Europese Unie blijft.

Het parlement is echter tot op het bot verdeeld. Mays deal kan bij lange na niet op een meerderheid rekenen. Ook voor een no-deal brexit is er geen meerderheid. Een tweede referendum (op dit moment is de meerderheid van de Britten tegen een brexit) krijgt eveneens weinig steun.

May benadrukt daarnaast dat 29 maart de datum blijft waarop haar land uit de EU treedt. Mocht haar deal het niet halen, dan heeft ze drie werkdagen om met een ‘plan B’ te komen. Die deadline lijkt ze niet te halen.

Net als minister Jeremy Hunt (Buitenlandse Zaken) zinspeelt May daarom nu op het schrappen van de brexit in zijn geheel. Ze waarschuwt wel: ‘het geloof in de democratie zou ramp­zalige schade oplopen’. May stemde in 2016 zelf tegen de brexit, maar vindt dat de parlementariërs mee moeten werken aan het uitvoeren van de uitslag van het referendum van dat jaar.

grenscontroles

Voorzitters Jean-Claude Juncker ­(Europese Commissie) en Donald Tusk (Europese Raad) schreven maandag een brief aan May. Hierin proberen ze de Britten maximaal ­tegemoet te komen in de kwestie rond de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Britten willen voor­komen dat er daar straks grenscontroles worden ingesteld. De brief van Juncker en Tusk wordt gezien als een poging tegenstanders van Mays deal alsnog gerust te stellen.

Volgens de Scottish National Party leeft May ‘in een fantasiewereld en moet de regering ophouden te dreigen met een brexit zonder deal’. May lijkt ook de sceptici in haar eigen Conservatieve Partij niet te overtuigen. Labourleider Jeremy Corbyn stelt dat May ‘compleet heeft gefaald’. Hij beschuldigt haar van ‘chantage’, door tegen Labour-parlementariërs te zeggen dat het land in chaos zal vervallen als ze tegen de brexitdeal stemmen.

De deal van May helpt miljoenen Britten niets verder, beweert Corbyn. Zij blijven in onzekerheid zitten, met slechte banen en slechte huisvesting. De oppositieleider pleit voor vervroegde verkiezingen.

Voor de zwangere Labourparlementariër Tulip Siddiq is de brexitstemming zo belangrijk dat ze er zelfs haar keizersnede voor heeft verzet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.