Luister naar

May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie

Nieuws
Als vandaag het Britse parlement de deal tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie afwijst, gaat misschien de brexit helemaal niet door. Daarmee dreigde premier Theresa May maandag, maar ze oogstte er vooral kritiek mee.
dinsdag 15 januari 2019 om 03:00
May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie
May: ook in de Europese Unie blijven nog een optie

Londen

Met haar dreigementen wil May de tegenstanders van haar deal confronteren met een scenario dat ze nog meer verafschuwen: dat Groot-Brittannië alsnog in de Europese Unie blijft.

Het parlement is echter tot op het bot verdeeld. Mays deal kan bij lange na niet op een meerderheid rekenen. Ook voor een no-deal brexit is er geen meerderheid. Een tweede referendum (op dit moment is de meerderheid van de Britten tegen een brexit) krijgt eveneens weinig steun.

May benadrukt daarnaast dat 29 maart de datum blijft waarop haar land uit de EU treedt. Mocht haar deal het niet halen, dan heeft ze drie werkdagen om met een ‘plan B’ te komen. Die deadline lijkt ze niet te halen.

Net als minister Jeremy Hunt (Buitenlandse Zaken) zinspeelt May daarom nu op het schrappen van de brexit in zijn geheel. Ze waarschuwt wel: ‘het geloof in de democratie zou ramp­zalige schade oplopen’. May stemde in 2016 zelf tegen de brexit, maar vindt dat de parlementariërs mee moeten werken aan het uitvoeren van de uitslag van het referendum van dat jaar.

grenscontroles

Voorzitters Jean-Claude Juncker ­(Europese Commissie) en Donald Tusk (Europese Raad) schreven maandag een brief aan May. Hierin proberen ze de Britten maximaal ­tegemoet te komen in de kwestie rond de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Britten willen voor­komen dat er daar straks grenscontroles worden ingesteld. De brief van Juncker en Tusk wordt gezien als een poging tegenstanders van Mays deal alsnog gerust te stellen.

Volgens de Scottish National Party leeft May ‘in een fantasiewereld en moet de regering ophouden te dreigen met een brexit zonder deal’. May lijkt ook de sceptici in haar eigen Conservatieve Partij niet te overtuigen. Labourleider Jeremy Corbyn stelt dat May ‘compleet heeft gefaald’. Hij beschuldigt haar van ‘chantage’, door tegen Labour-parlementariërs te zeggen dat het land in chaos zal vervallen als ze tegen de brexitdeal stemmen.

De deal van May helpt miljoenen Britten niets verder, beweert Corbyn. Zij blijven in onzekerheid zitten, met slechte banen en slechte huisvesting. De oppositieleider pleit voor vervroegde verkiezingen.

Voor de zwangere Labourparlementariër Tulip Siddiq is de brexitstemming zo belangrijk dat ze er zelfs haar keizersnede voor heeft verzet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin dreigt met actie tegen westerse wapens met 'nucleaire bestanddelen'

Rusland is gedwongen maatregelen te nemen als Groot-Brittannië aan Oekraïne behalve tanks ook granaten gaat leveren die verarmd uranium bevatten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag

Afbeelding

Israëlische minister zorgt voor rel met Palestijnen en Jordanië

De Israëlische minister Ben Smotrich heeft gezorgd voor een rel met Jordanië. Hij stelde dat de Palestijnen niet als volk bestaan en hij stond daarbij achter een vlag van ‘Groot-Israël’ waarbij Jordanië was ingelijfd.

Afbeelding

Onderzoek: China hield nog meer coronadieren op markt in Wuhan geheim, westerse onderzoekers tegengewerkt

In de hoek van de markt in het Chinese Wuhan waar corona eind 2019 voor het eerst opdook, zijn in 2020 DNA-sporen gevonden van meerdere coronagevoelige dieren die op de markt werden verhandeld.

Afbeelding

Zuid-Afrikaanse jongeren willen niet plunderen, maar gewoon een beter leven

Zuid-Afrika bereidde zich mentaal voor op rellen en plunderingen. Maar de grote 'revolutie' van EFF-leider Malela werd niet waar hij op hoopte. Toch wil dat niet zeggen dat de bevolking geen verandering wil.

Afbeelding

Xi en Poetin bij hun topontmoeting in Moskou: wij banen de weg voor de wereld

Na een jaar oorlog tegen Oekraïne en een aanklacht van het Strafhof tegen Poetin is de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij zijn vriend in Moskou. Samen zullen ze de wereld de weg wijzen, is Xi's boodschap.

Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen, maar de pensioenonrust is zeker niet voorbij

De Franse regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Toch verstommen de protesten tegen de pensioenhervorming allerminst: komende donderdag staat opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.