Luister naar

Rechter blokkeert nieuwe regels anticonceptie in VS

Nieuws
Een Amerikaanse federale rechter heeft de invoering geblokkeerd van een maatregel die werkgevers en verzekeraars in de hele Verenigde Staten in staat zou hebben gesteld op grond van hun religieuze of morele overtuiging te weigeren anticonceptie te vergoeden.
redactie nd
dinsdag 15 januari 2019 om 08:18

Sacramento

Onder de vorige president, Barack Obama, was bepaald dat werkgevers anticonceptie moesten vergoeden, met uitzondering van religieuze instellingen. De huidige Amerikaanse president Donald Trump wilde die uitzondering uitbreiden. Maar de rechter stak daar eerst in dertien afzonderlijke staten een stokje voor, en later in de hele VS.

Volgens rechter Wendy Beetlestone zouden de nieuwe regels het niet alleen veel moeilijker maken voor vrouwen om aan anticonceptie te komen, maar zou de door Trump gewenste uitbreiding bovendien een onnodige last zijn voor de Amerikaanse staten.

Pro-lifegroepen betreuren de uitspraak van de rechter. Of het ministerie van Justitie beroep zal aantekenen, is nog niet duidelijk. Wel liet een woordvoerder weten dat religieuze vrijheden verdedigd zullen blijven worden. ‘Geen enkele Amerikaan zou gedwongen moeten worden om tegen zijn eigen geweten in te gaan vanwege de wetten en regels van ons

gezondheidszorgsysteem’, zei hij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin dreigt met actie tegen westerse wapens met 'nucleaire bestanddelen'

Rusland is gedwongen maatregelen te nemen als Groot-Brittannië aan Oekraïne behalve tanks ook granaten gaat leveren die verarmd uranium bevatten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag

Afbeelding

Israëlische minister zorgt voor rel met Palestijnen en Jordanië

De Israëlische minister Ben Smotrich heeft gezorgd voor een rel met Jordanië. Hij stelde dat de Palestijnen niet als volk bestaan en hij stond daarbij achter een vlag van ‘Groot-Israël’ waarbij Jordanië was ingelijfd.

Afbeelding

Onderzoek: China hield nog meer coronadieren op markt in Wuhan geheim, westerse onderzoekers tegengewerkt

In de hoek van de markt in het Chinese Wuhan waar corona eind 2019 voor het eerst opdook, zijn in 2020 DNA-sporen gevonden van meerdere coronagevoelige dieren die op de markt werden verhandeld.

Afbeelding

Zuid-Afrikaanse jongeren willen niet plunderen, maar gewoon een beter leven

Zuid-Afrika bereidde zich mentaal voor op rellen en plunderingen. Maar de grote 'revolutie' van EFF-leider Malela werd niet waar hij op hoopte. Toch wil dat niet zeggen dat de bevolking geen verandering wil.

Afbeelding

Xi en Poetin bij hun topontmoeting in Moskou: wij banen de weg voor de wereld

Na een jaar oorlog tegen Oekraïne en een aanklacht van het Strafhof tegen Poetin is de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij zijn vriend in Moskou. Samen zullen ze de wereld de weg wijzen, is Xi's boodschap.

Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen, maar de pensioenonrust is zeker niet voorbij

De Franse regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Toch verstommen de protesten tegen de pensioenhervorming allerminst: komende donderdag staat opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.