Luister naar

Rechter blokkeert nieuwe regels anticonceptie in VS

Nieuws
Een Amerikaanse federale rechter heeft de invoering geblokkeerd van een maatregel die werkgevers en verzekeraars in de hele Verenigde Staten in staat zou hebben gesteld op grond van hun religieuze of morele overtuiging te weigeren anticonceptie te vergoeden.
redactie nd
dinsdag 15 januari 2019 om 08:18

Sacramento

Onder de vorige president, Barack Obama, was bepaald dat werkgevers anticonceptie moesten vergoeden, met uitzondering van religieuze instellingen. De huidige Amerikaanse president Donald Trump wilde die uitzondering uitbreiden. Maar de rechter stak daar eerst in dertien afzonderlijke staten een stokje voor, en later in de hele VS.

Volgens rechter Wendy Beetlestone zouden de nieuwe regels het niet alleen veel moeilijker maken voor vrouwen om aan anticonceptie te komen, maar zou de door Trump gewenste uitbreiding bovendien een onnodige last zijn voor de Amerikaanse staten.

Pro-lifegroepen betreuren de uitspraak van de rechter. Of het ministerie van Justitie beroep zal aantekenen, is nog niet duidelijk. Wel liet een woordvoerder weten dat religieuze vrijheden verdedigd zullen blijven worden. ‘Geen enkele Amerikaan zou gedwongen moeten worden om tegen zijn eigen geweten in te gaan vanwege de wetten en regels van ons

gezondheidszorgsysteem’, zei hij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.