Luister naar

Rechter blokkeert nieuwe regels anticonceptie in VS

Nieuws
Een Amerikaanse federale rechter heeft de invoering geblokkeerd van een maatregel die werkgevers en verzekeraars in de hele Verenigde Staten in staat zou hebben gesteld op grond van hun religieuze of morele overtuiging te weigeren anticonceptie te vergoeden.
redactie nd
dinsdag 15 januari 2019 om 08:18

Sacramento

Onder de vorige president, Barack Obama, was bepaald dat werkgevers anticonceptie moesten vergoeden, met uitzondering van religieuze instellingen. De huidige Amerikaanse president Donald Trump wilde die uitzondering uitbreiden. Maar de rechter stak daar eerst in dertien afzonderlijke staten een stokje voor, en later in de hele VS.

Volgens rechter Wendy Beetlestone zouden de nieuwe regels het niet alleen veel moeilijker maken voor vrouwen om aan anticonceptie te komen, maar zou de door Trump gewenste uitbreiding bovendien een onnodige last zijn voor de Amerikaanse staten.

Pro-lifegroepen betreuren de uitspraak van de rechter. Of het ministerie van Justitie beroep zal aantekenen, is nog niet duidelijk. Wel liet een woordvoerder weten dat religieuze vrijheden verdedigd zullen blijven worden. ‘Geen enkele Amerikaan zou gedwongen moeten worden om tegen zijn eigen geweten in te gaan vanwege de wetten en regels van ons

gezondheidszorgsysteem’, zei hij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.