Luister naar

VN-commissaris: Europa moet Afrika helpen bij opvang vluchtelingen

Nieuws
Rijke landen moeten meer doen om ontwikkelingslanden die vluchtelingen opvangen financieel te ondersteunen, vindt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, de Italiaan Filippo Grandi.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 15 januari 2019 om 11:41

Caïro

Dat zei Grandi in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar hij twee dagen op bezoek is bij president Abdel Fattah al-Sisi. Hij sprak daar over de vluchtelingensituatie in het land en over de Afrikaanse Unie, waarvan Egypte op 31 januari voorzitter wordt.

Tijdens een persconferentie zei de VN-commissaris dat hij zich ervoor wil inzetten om meer fondsen te genereren voor landen als Egypte, die volgens hem niet genoeg erkenning krijgen voor de opvang van vluchtelingen. Terwijl het juist die landen zijn, benadrukte Grandi, die het gros van alle vluchtelingen opvangen.

‘85 procent van de 68 miljoen ontheemden en vluchtelingen zitten niet in de landen in het noorden, maar in het zuiden’, citeert persbureau AFP hem. Het is daarom nu tijd om ‘middelen naar Afrika te trekken’, aangezien de huidige fondsen ‘te beperkt’ zijn.

hoog risico

Egypte vangt 250.000 vluchtelingen op, blijkt uit gegevens van de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie. In 2016 nam het land een wet aan om mensensmokkel via de Middellandse Zee te bestrijden. Ook werkt Egypte samen met de EU om te verhinderen dat migranten het land via de kust verlaten.

De vluchtelingenstroom naar Europa is mede dankzij dit soort maatregelen het afgelopen jaar drastisch verminderd. Het weerhoudt mensen er echter niet van om op de vlucht te slaan voor armoede en geweld, zei Grandi. In plaats van in Europa, komen ze nu vaak terecht in overvolle en gebrekkige vluchtelingenkampen, waar vooral Libië bekend om staat.

De VN-commissaris vindt het niet gek dat mensen die daar opgesloten zitten de kampen proberen te verlaten. ‘Als ik als vluchteling, migrant of wie dan ook zo’n centrum binnenging, zou ik ook alles doen om eruit te komen, zelfs als er een hoog risico zou zijn dat ik dood zou gaan’, citeert persbureau Associated Press hem.

Grandi voegde eraan toe dat de Europese ondersteuning bij het versterken van de Libische kustwacht en bouw van kampen om mensenhandel tegen te gaan, niet genoeg is. Waar het land vooral behoefte aan zou hebben, is veiligheid, een politieke regeling en hulp bij de handhaving van de rechtsstaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.