VN-commissaris: Europa moet Afrika helpen bij opvang vluchtelingen
Caïro
Dat zei Grandi in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar hij twee dagen op bezoek is bij president Abdel Fattah al-Sisi. Hij sprak daar over de vluchtelingensituatie in het land en over de Afrikaanse Unie, waarvan Egypte op 31 januari voorzitter wordt.
Tijdens een persconferentie zei de VN-commissaris dat hij zich ervoor wil inzetten om meer fondsen te genereren voor landen als Egypte, die volgens hem niet genoeg erkenning krijgen voor de opvang van vluchtelingen. Terwijl het juist die landen zijn, benadrukte Grandi, die het gros van alle vluchtelingen opvangen.
‘85 procent van de 68 miljoen ontheemden en vluchtelingen zitten niet in de landen in het noorden, maar in het zuiden’, citeert persbureau AFP hem. Het is daarom nu tijd om ‘middelen naar Afrika te trekken’, aangezien de huidige fondsen ‘te beperkt’ zijn.
hoog risico
Egypte vangt 250.000 vluchtelingen op, blijkt uit gegevens van de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie. In 2016 nam het land een wet aan om mensensmokkel via de Middellandse Zee te bestrijden. Ook werkt Egypte samen met de EU om te verhinderen dat migranten het land via de kust verlaten.
De vluchtelingenstroom naar Europa is mede dankzij dit soort maatregelen het afgelopen jaar drastisch verminderd. Het weerhoudt mensen er echter niet van om op de vlucht te slaan voor armoede en geweld, zei Grandi. In plaats van in Europa, komen ze nu vaak terecht in overvolle en gebrekkige vluchtelingenkampen, waar vooral Libië bekend om staat.
De VN-commissaris vindt het niet gek dat mensen die daar opgesloten zitten de kampen proberen te verlaten. ‘Als ik als vluchteling, migrant of wie dan ook zo’n centrum binnenging, zou ik ook alles doen om eruit te komen, zelfs als er een hoog risico zou zijn dat ik dood zou gaan’, citeert persbureau Associated Press hem.
Grandi voegde eraan toe dat de Europese ondersteuning bij het versterken van de Libische kustwacht en bouw van kampen om mensenhandel tegen te gaan, niet genoeg is. Waar het land vooral behoefte aan zou hebben, is veiligheid, een politieke regeling en hulp bij de handhaving van de rechtsstaat. <