Luister naar

VN-commissaris: Europa moet Afrika helpen bij opvang vluchtelingen

Nieuws
Rijke landen moeten meer doen om ontwikkelingslanden die vluchtelingen opvangen financieel te ondersteunen, vindt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, de Italiaan Filippo Grandi.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 15 januari 2019 om 11:41

Caïro

Dat zei Grandi in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar hij twee dagen op bezoek is bij president Abdel Fattah al-Sisi. Hij sprak daar over de vluchtelingensituatie in het land en over de Afrikaanse Unie, waarvan Egypte op 31 januari voorzitter wordt.

Tijdens een persconferentie zei de VN-commissaris dat hij zich ervoor wil inzetten om meer fondsen te genereren voor landen als Egypte, die volgens hem niet genoeg erkenning krijgen voor de opvang van vluchtelingen. Terwijl het juist die landen zijn, benadrukte Grandi, die het gros van alle vluchtelingen opvangen.

‘85 procent van de 68 miljoen ontheemden en vluchtelingen zitten niet in de landen in het noorden, maar in het zuiden’, citeert persbureau AFP hem. Het is daarom nu tijd om ‘middelen naar Afrika te trekken’, aangezien de huidige fondsen ‘te beperkt’ zijn.

hoog risico

Egypte vangt 250.000 vluchtelingen op, blijkt uit gegevens van de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie. In 2016 nam het land een wet aan om mensensmokkel via de Middellandse Zee te bestrijden. Ook werkt Egypte samen met de EU om te verhinderen dat migranten het land via de kust verlaten.

De vluchtelingenstroom naar Europa is mede dankzij dit soort maatregelen het afgelopen jaar drastisch verminderd. Het weerhoudt mensen er echter niet van om op de vlucht te slaan voor armoede en geweld, zei Grandi. In plaats van in Europa, komen ze nu vaak terecht in overvolle en gebrekkige vluchtelingenkampen, waar vooral Libië bekend om staat.

De VN-commissaris vindt het niet gek dat mensen die daar opgesloten zitten de kampen proberen te verlaten. ‘Als ik als vluchteling, migrant of wie dan ook zo’n centrum binnenging, zou ik ook alles doen om eruit te komen, zelfs als er een hoog risico zou zijn dat ik dood zou gaan’, citeert persbureau Associated Press hem.

Grandi voegde eraan toe dat de Europese ondersteuning bij het versterken van de Libische kustwacht en bouw van kampen om mensenhandel tegen te gaan, niet genoeg is. Waar het land vooral behoefte aan zou hebben, is veiligheid, een politieke regeling en hulp bij de handhaving van de rechtsstaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.