Luister naar

VN-commissaris: Europa moet Afrika helpen bij opvang vluchtelingen

Nieuws
Rijke landen moeten meer doen om ontwikkelingslanden die vluchtelingen opvangen financieel te ondersteunen, vindt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, de Italiaan Filippo Grandi.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 15 januari 2019 om 11:41

Caïro

Dat zei Grandi in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar hij twee dagen op bezoek is bij president Abdel Fattah al-Sisi. Hij sprak daar over de vluchtelingensituatie in het land en over de Afrikaanse Unie, waarvan Egypte op 31 januari voorzitter wordt.

Tijdens een persconferentie zei de VN-commissaris dat hij zich ervoor wil inzetten om meer fondsen te genereren voor landen als Egypte, die volgens hem niet genoeg erkenning krijgen voor de opvang van vluchtelingen. Terwijl het juist die landen zijn, benadrukte Grandi, die het gros van alle vluchtelingen opvangen.

‘85 procent van de 68 miljoen ontheemden en vluchtelingen zitten niet in de landen in het noorden, maar in het zuiden’, citeert persbureau AFP hem. Het is daarom nu tijd om ‘middelen naar Afrika te trekken’, aangezien de huidige fondsen ‘te beperkt’ zijn.

hoog risico

Egypte vangt 250.000 vluchtelingen op, blijkt uit gegevens van de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie. In 2016 nam het land een wet aan om mensensmokkel via de Middellandse Zee te bestrijden. Ook werkt Egypte samen met de EU om te verhinderen dat migranten het land via de kust verlaten.

De vluchtelingenstroom naar Europa is mede dankzij dit soort maatregelen het afgelopen jaar drastisch verminderd. Het weerhoudt mensen er echter niet van om op de vlucht te slaan voor armoede en geweld, zei Grandi. In plaats van in Europa, komen ze nu vaak terecht in overvolle en gebrekkige vluchtelingenkampen, waar vooral Libië bekend om staat.

De VN-commissaris vindt het niet gek dat mensen die daar opgesloten zitten de kampen proberen te verlaten. ‘Als ik als vluchteling, migrant of wie dan ook zo’n centrum binnenging, zou ik ook alles doen om eruit te komen, zelfs als er een hoog risico zou zijn dat ik dood zou gaan’, citeert persbureau Associated Press hem.

Grandi voegde eraan toe dat de Europese ondersteuning bij het versterken van de Libische kustwacht en bouw van kampen om mensenhandel tegen te gaan, niet genoeg is. Waar het land vooral behoefte aan zou hebben, is veiligheid, een politieke regeling en hulp bij de handhaving van de rechtsstaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.