Luister naar

Alle ogen nu gericht op Brussel

Nieuws
Nu de brexit-chaos in het Verenigd Koninkrijk compleet is, kijken de Britten naar de Europese Unie. Als ze in Brussel nu eens wat flexibeler worden, dan komt het toch nog goed. Wat kan de EU het Verenigd Koninkrijk bieden?
Ruurd Ubels
woensdag 16 januari 2019 om 22:14
De Britse premier May waarschuwde woensdag dat haar regering vasthoudt aan een vertrek uit de EU op 29 maart.
De Britse premier May waarschuwde woensdag dat haar regering vasthoudt aan een vertrek uit de EU op 29 maart. afp

Straatsburg

Michel Barnier, brexit-onderhandelaar namens de EU, woensdag in het Europees Parlement:

‘Het akkoord dat dinsdagavond is verworpen, was het resultaat van achttien maanden onderhandelen. De regering in Londen moet nu duidelijk maken, hoe ze een ordelijke terugtrekking wil vormgeven, iets waar men zelf altijd om heeft gevraagd. Wat betreft de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk herinner ik eraan dat we altijd dit hebben gezegd: als het Verenigd Koninkrijk zijn ‘rode lijnen’ (harde eisen aan de EU, red.) aanpast, is de EU meteen bereid positief te reageren.’

Arnout Hoekstra, kandidaat-lijsttrekker van de SP bij de Europese verkiezingen in mei:

‘Laat de Britten hun eigen toekomst bepalen. Helaas krijgen zij daar weinig ruimte voor, want voor de EU is de interne markt heilig. Men tolereert geen uitzonderingen.

Een groot deel van de Britse bevolking is erg ontevreden over de EU, vooral de werkende klasse. De normale Brit heeft grote zorgen over de interne markt, want die leidt tot arbeidsmigratie en verdringing op de arbeidsmarkt. Alleen grote bedrijven zijn hier blij mee, want het zorgt voor goedkope arbeidskrachten.

Of ik de Britten graag uit de EU zie vertrekken? Nee. Ik wil ook niet dat Nederland de EU verlaat. We moeten in Europa samenwerken, maar duidelijk is dat de meeste Britten af willen van de Brusselse bemoeizucht met steeds meer zaken, variërend van de arbeidsmarkt tot nationale begrotingen.

Ik vind het daarom begrijpelijk dat de Britten in de EU jarenlang uitzonderingen hebben bedongen. Kom de Britten ook nu tegemoet en geef ze ruimte om aan te geven op welke terreinen ze wel en niet willen samenwerken.’

Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk, woensdag in het Lagerhuis:

‘Als je geen no deal (een brexit zonder afspraken, red.) wilt, dan moet je zorgen dat je wel een akkoord hebt. Er zijn twee manieren om een no deal te vermijden. De eerste is: het eens worden over een akkoord. De tweede zou zijn: artikel 50 [dat het vertrek uit de EU regelt] intrekken. Dit zou echter betekenen: in de EU blijven, zonder de uitslag van het referendum [van juni 2016] te respecteren. Dat zal deze regering niet doen; onze opvatting is dat we de EU op 29 maart verlaten en daartoe wil ik een overeenkomst die wordt gesteund in het Lagerhuis en in de EU.’

Peter van Dalen, lid van het Europees Parlement namens ChristenUnie/SGP:

‘Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad heeft zich afgevraagd: kunnen we als EU niet wat doen? Ik weet wel wat: laten we de Britten een nieuw akkoord aanbieden, waarin staat dat ze lid blijven van de EU.

Dinsdag vertelde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank in het Europarlement dat de economie van de EU verder dreigt af te zwakken. Een belangrijke oorzaak is de brexit. En een no deal, waar we nu op afstevenen, zal dat nog erger maken. Daarom is het ook in het belang van de EU-lidstaten op het vasteland dat we concessies doen.

Wat mij betreft bieden we de Britten een akkoord aan met de volgende onderdelen. Eén: het Verenigd Koninkrijk behoudt de huidige uitzonderingen, zoals eigen grenscontroles en een eigen munt. Twee: er komen Europese afspraken over het inperken van het vrij verkeer van personen, en die gelden dan voor de hele EU. Drie: we stoppen met het streven naar steeds nauwere samenwerking in de EU.

Voor mij staat voorop dat we elkaar vasthouden. Of we dan het brexit-referendum van 2016 negeren? Inderdaad heeft het Britse volk toen een keuze gemaakt, maar inmiddels is duidelijk dat deze rampzalig zal uitpakken voor datzelfde volk.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.