Luister naar

Alle ogen nu gericht op Brussel

Nieuws
Nu de brexit-chaos in het Verenigd Koninkrijk compleet is, kijken de Britten naar de Europese Unie. Als ze in Brussel nu eens wat flexibeler worden, dan komt het toch nog goed. Wat kan de EU het Verenigd Koninkrijk bieden?
Ruurd Ubels
woensdag 16 januari 2019 om 22:14
De Britse premier May waarschuwde woensdag dat haar regering vasthoudt aan een vertrek uit de EU op 29 maart.
De Britse premier May waarschuwde woensdag dat haar regering vasthoudt aan een vertrek uit de EU op 29 maart. afp

Straatsburg

Michel Barnier, brexit-onderhandelaar namens de EU, woensdag in het Europees Parlement:

‘Het akkoord dat dinsdagavond is verworpen, was het resultaat van achttien maanden onderhandelen. De regering in Londen moet nu duidelijk maken, hoe ze een ordelijke terugtrekking wil vormgeven, iets waar men zelf altijd om heeft gevraagd. Wat betreft de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk herinner ik eraan dat we altijd dit hebben gezegd: als het Verenigd Koninkrijk zijn ‘rode lijnen’ (harde eisen aan de EU, red.) aanpast, is de EU meteen bereid positief te reageren.’

Arnout Hoekstra, kandidaat-lijsttrekker van de SP bij de Europese verkiezingen in mei:

‘Laat de Britten hun eigen toekomst bepalen. Helaas krijgen zij daar weinig ruimte voor, want voor de EU is de interne markt heilig. Men tolereert geen uitzonderingen.

Een groot deel van de Britse bevolking is erg ontevreden over de EU, vooral de werkende klasse. De normale Brit heeft grote zorgen over de interne markt, want die leidt tot arbeidsmigratie en verdringing op de arbeidsmarkt. Alleen grote bedrijven zijn hier blij mee, want het zorgt voor goedkope arbeidskrachten.

Of ik de Britten graag uit de EU zie vertrekken? Nee. Ik wil ook niet dat Nederland de EU verlaat. We moeten in Europa samenwerken, maar duidelijk is dat de meeste Britten af willen van de Brusselse bemoeizucht met steeds meer zaken, variërend van de arbeidsmarkt tot nationale begrotingen.

Ik vind het daarom begrijpelijk dat de Britten in de EU jarenlang uitzonderingen hebben bedongen. Kom de Britten ook nu tegemoet en geef ze ruimte om aan te geven op welke terreinen ze wel en niet willen samenwerken.’

Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk, woensdag in het Lagerhuis:

‘Als je geen no deal (een brexit zonder afspraken, red.) wilt, dan moet je zorgen dat je wel een akkoord hebt. Er zijn twee manieren om een no deal te vermijden. De eerste is: het eens worden over een akkoord. De tweede zou zijn: artikel 50 [dat het vertrek uit de EU regelt] intrekken. Dit zou echter betekenen: in de EU blijven, zonder de uitslag van het referendum [van juni 2016] te respecteren. Dat zal deze regering niet doen; onze opvatting is dat we de EU op 29 maart verlaten en daartoe wil ik een overeenkomst die wordt gesteund in het Lagerhuis en in de EU.’

Peter van Dalen, lid van het Europees Parlement namens ChristenUnie/SGP:

‘Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad heeft zich afgevraagd: kunnen we als EU niet wat doen? Ik weet wel wat: laten we de Britten een nieuw akkoord aanbieden, waarin staat dat ze lid blijven van de EU.

Dinsdag vertelde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank in het Europarlement dat de economie van de EU verder dreigt af te zwakken. Een belangrijke oorzaak is de brexit. En een no deal, waar we nu op afstevenen, zal dat nog erger maken. Daarom is het ook in het belang van de EU-lidstaten op het vasteland dat we concessies doen.

Wat mij betreft bieden we de Britten een akkoord aan met de volgende onderdelen. Eén: het Verenigd Koninkrijk behoudt de huidige uitzonderingen, zoals eigen grenscontroles en een eigen munt. Twee: er komen Europese afspraken over het inperken van het vrij verkeer van personen, en die gelden dan voor de hele EU. Drie: we stoppen met het streven naar steeds nauwere samenwerking in de EU.

Voor mij staat voorop dat we elkaar vasthouden. Of we dan het brexit-referendum van 2016 negeren? Inderdaad heeft het Britse volk toen een keuze gemaakt, maar inmiddels is duidelijk dat deze rampzalig zal uitpakken voor datzelfde volk.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.