Luister naar

Turkije zet Nederlandse journalist het land uit

Nieuws
Turkije heeft de Nederlandse journalist Ans Boersma vanmorgen het land uitgezet. De Turkse autoriteiten willen vooralsnog geen reden geven voor haar uitzetting.
Gerhard Wilts
donderdag 17 januari 2019 om 10:42

Ankara

Boersma wilde woensdag bij de Turkse immigratiedienst papieren inleveren voor de reguliere verlenging van haar verblijfsvergunning. Zij werd opgepakt en naar het politiebureau gebracht, meldt de NOS. Daar kreeg zij te horen dat ze direct het land zou worden uitgezet.

De bemoeienis van een advocaat en Nederlandse diplomaten konden de uitzetting niet voorkomen. De journaliste, die onder meer voor deze krant schrijft, kreeg zelfs niet de gelegenheid spullen uit haar huis in Istanbul mee te nemen. Zij heeft alleen een rugzak mee. ‘En dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland. Ongewenst persoon verklaard in Turkije’, twitterde Boersma vanmorgen.

Boersma kreeg vorige week nog een Turkse perskaart voor 2019. Omdat haar papieren in orde zijn, is de uitzetting volgens de immigratiedienst geen administratieve kwestie. Wel is haar mondeling verteld dat ze een ‘bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid’ van Turkije.

Boersma schrijft onder meer voor Trouw, het Financiële Dagblad en het Nederlands Dagblad. Haar uitzetting is ‘voor alle correspondenten een alarmerend signaal’ en laat zien dat ‘journalisten niet in vrijheid hun werk kunnen doen’, stellen de hoofdredacties van Trouw en FD.

‘Dat het regime-Erdogan een journaliste als Ans Boersma oppakt, zegt veel over hoe het land afglijdt van democratie naar dictatuur’, reageert ND-buitenlandredacteur Ruurd Ubels. ‘Persvrijheid is een thermometer die aangeeft hoe het met de democratie en rechtsstaat in een land is gesteld.’

Ans Boersma, oud-student van de CHE in Ede, is volgens Ubels een ‘goede journalist die precies weet waar in Turkije de gevoeligheden liggen. ‘Ze schreef de afgelopen twee jaar een aantal grote reportages voor het Nederlands Dagblad, onder meer over de positie van Turkse christenen in de aanloop naar het referendum waarmee Erdogan zijn macht vergrootte. Dat deed ze helder en gedegen.’

Algemeen-secretaris Thomas Bruning van de journalistenvereniging NVJ zei op Twitter dat de uitzetting ‘een nieuw dieptepunt is in het persvijandige beleid van Turkije’. Hij riep de politiek in Nederland en de Europese Unie op tot actie.

Het is niet voor het eerst dat Turkije een Nederlandse journalist het land uitzet. In 2015 moest Fréderike Geerdink – die veel over de Koerdische kwestie schreef – Turkije verlaten, omdat zij in verboden gebied was geweest. De uitzetting van Boersma haalt bij Geerdink donkere herinneringen naar boven, laat zij op Twitter weten. ‘Wees voorzichtig, Ans, en maak jezelf nooit verwijten.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.