Luister naar

Turkije zet Nederlandse journalist het land uit

Nieuws
Turkije heeft de Nederlandse journalist Ans Boersma vanmorgen het land uitgezet. De Turkse autoriteiten willen vooralsnog geen reden geven voor haar uitzetting.
Gerhard Wilts
donderdag 17 januari 2019 om 10:42

Ankara

Boersma wilde woensdag bij de Turkse immigratiedienst papieren inleveren voor de reguliere verlenging van haar verblijfsvergunning. Zij werd opgepakt en naar het politiebureau gebracht, meldt de NOS. Daar kreeg zij te horen dat ze direct het land zou worden uitgezet.

De bemoeienis van een advocaat en Nederlandse diplomaten konden de uitzetting niet voorkomen. De journaliste, die onder meer voor deze krant schrijft, kreeg zelfs niet de gelegenheid spullen uit haar huis in Istanbul mee te nemen. Zij heeft alleen een rugzak mee. ‘En dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland. Ongewenst persoon verklaard in Turkije’, twitterde Boersma vanmorgen.

Boersma kreeg vorige week nog een Turkse perskaart voor 2019. Omdat haar papieren in orde zijn, is de uitzetting volgens de immigratiedienst geen administratieve kwestie. Wel is haar mondeling verteld dat ze een ‘bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid’ van Turkije.

Boersma schrijft onder meer voor Trouw, het Financiële Dagblad en het Nederlands Dagblad. Haar uitzetting is ‘voor alle correspondenten een alarmerend signaal’ en laat zien dat ‘journalisten niet in vrijheid hun werk kunnen doen’, stellen de hoofdredacties van Trouw en FD.

‘Dat het regime-Erdogan een journaliste als Ans Boersma oppakt, zegt veel over hoe het land afglijdt van democratie naar dictatuur’, reageert ND-buitenlandredacteur Ruurd Ubels. ‘Persvrijheid is een thermometer die aangeeft hoe het met de democratie en rechtsstaat in een land is gesteld.’

Ans Boersma, oud-student van de CHE in Ede, is volgens Ubels een ‘goede journalist die precies weet waar in Turkije de gevoeligheden liggen. ‘Ze schreef de afgelopen twee jaar een aantal grote reportages voor het Nederlands Dagblad, onder meer over de positie van Turkse christenen in de aanloop naar het referendum waarmee Erdogan zijn macht vergrootte. Dat deed ze helder en gedegen.’

Algemeen-secretaris Thomas Bruning van de journalistenvereniging NVJ zei op Twitter dat de uitzetting ‘een nieuw dieptepunt is in het persvijandige beleid van Turkije’. Hij riep de politiek in Nederland en de Europese Unie op tot actie.

Het is niet voor het eerst dat Turkije een Nederlandse journalist het land uitzet. In 2015 moest Fréderike Geerdink – die veel over de Koerdische kwestie schreef – Turkije verlaten, omdat zij in verboden gebied was geweest. De uitzetting van Boersma haalt bij Geerdink donkere herinneringen naar boven, laat zij op Twitter weten. ‘Wees voorzichtig, Ans, en maak jezelf nooit verwijten.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.