Luister naar

Turkije zet Nederlandse journalist het land uit

Nieuws
Turkije heeft de Nederlandse journalist Ans Boersma vanmorgen het land uitgezet. De Turkse autoriteiten willen vooralsnog geen reden geven voor haar uitzetting.
Gerhard Wilts
donderdag 17 januari 2019 om 10:42

Ankara

Boersma wilde woensdag bij de Turkse immigratiedienst papieren inleveren voor de reguliere verlenging van haar verblijfsvergunning. Zij werd opgepakt en naar het politiebureau gebracht, meldt de NOS. Daar kreeg zij te horen dat ze direct het land zou worden uitgezet.

De bemoeienis van een advocaat en Nederlandse diplomaten konden de uitzetting niet voorkomen. De journaliste, die onder meer voor deze krant schrijft, kreeg zelfs niet de gelegenheid spullen uit haar huis in Istanbul mee te nemen. Zij heeft alleen een rugzak mee. ‘En dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland. Ongewenst persoon verklaard in Turkije’, twitterde Boersma vanmorgen.

Boersma kreeg vorige week nog een Turkse perskaart voor 2019. Omdat haar papieren in orde zijn, is de uitzetting volgens de immigratiedienst geen administratieve kwestie. Wel is haar mondeling verteld dat ze een ‘bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid’ van Turkije.

Boersma schrijft onder meer voor Trouw, het Financiële Dagblad en het Nederlands Dagblad. Haar uitzetting is ‘voor alle correspondenten een alarmerend signaal’ en laat zien dat ‘journalisten niet in vrijheid hun werk kunnen doen’, stellen de hoofdredacties van Trouw en FD.

‘Dat het regime-Erdogan een journaliste als Ans Boersma oppakt, zegt veel over hoe het land afglijdt van democratie naar dictatuur’, reageert ND-buitenlandredacteur Ruurd Ubels. ‘Persvrijheid is een thermometer die aangeeft hoe het met de democratie en rechtsstaat in een land is gesteld.’

Ans Boersma, oud-student van de CHE in Ede, is volgens Ubels een ‘goede journalist die precies weet waar in Turkije de gevoeligheden liggen. ‘Ze schreef de afgelopen twee jaar een aantal grote reportages voor het Nederlands Dagblad, onder meer over de positie van Turkse christenen in de aanloop naar het referendum waarmee Erdogan zijn macht vergrootte. Dat deed ze helder en gedegen.’

Algemeen-secretaris Thomas Bruning van de journalistenvereniging NVJ zei op Twitter dat de uitzetting ‘een nieuw dieptepunt is in het persvijandige beleid van Turkije’. Hij riep de politiek in Nederland en de Europese Unie op tot actie.

Het is niet voor het eerst dat Turkije een Nederlandse journalist het land uitzet. In 2015 moest Fréderike Geerdink – die veel over de Koerdische kwestie schreef – Turkije verlaten, omdat zij in verboden gebied was geweest. De uitzetting van Boersma haalt bij Geerdink donkere herinneringen naar boven, laat zij op Twitter weten. ‘Wees voorzichtig, Ans, en maak jezelf nooit verwijten.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.