Luister naar

Sea Watch klaagt Italië aan bij Europees hof

Nieuws
De Duitse hulporganisatie Sea Watch heeft bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) een klacht ingediend tegen Italië, nu zijn reddingsschip Sea Watch 3 al meer dan een week niet mag aanleggen in de havens van verschillende Europese landen.
Tilly Dodds
dinsdag 29 januari 2019 om 08:44

Straatsburg

Volgens de organisatie is de situatie op het schip inmiddels kritiek. De Sea Watch 3 heeft 47 migranten aan boord, overwegend Eritreeërs, die werden opgepikt ten noorden van de Libische haven van Zuwarah. ‘Wij kunnen niet langer accepteren dat de Europese staten gezamenlijk de wet van de zee overtreden en dat redding op zee afhankelijk wordt gemaakt van EU-onderhandelingen’, verklaarde Sea Watchwoordvoerder Ruben Neugebauer tegenover het Duitse persbureau DPA.

De Sea Watch 3 ligt bij Italië, maar mag daar van de Italiaanse autoriteiten niet aanleggen. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat het EU-land waar migranten het eerst aankomen, verantwoordelijkheid is voor de afhandeling van de asielaanvragen. Maar Italië stelt dat Nederland de verantwoordelijkheid moet dragen voor de migranten op de Sea Watch 3, omdat het schip onder de Nederlandse de vlag vaart. De Nederlandse regering wijst echter de kapitein van de Sea Watch aan als de verantwoordelijke persoon, omdat die ‘op eigen initiatief handelde’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.