Luister naar

Sea Watch klaagt Italië aan bij Europees hof

Nieuws
De Duitse hulporganisatie Sea Watch heeft bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) een klacht ingediend tegen Italië, nu zijn reddingsschip Sea Watch 3 al meer dan een week niet mag aanleggen in de havens van verschillende Europese landen.
Tilly Dodds
dinsdag 29 januari 2019 om 08:44

Straatsburg

Volgens de organisatie is de situatie op het schip inmiddels kritiek. De Sea Watch 3 heeft 47 migranten aan boord, overwegend Eritreeërs, die werden opgepikt ten noorden van de Libische haven van Zuwarah. ‘Wij kunnen niet langer accepteren dat de Europese staten gezamenlijk de wet van de zee overtreden en dat redding op zee afhankelijk wordt gemaakt van EU-onderhandelingen’, verklaarde Sea Watchwoordvoerder Ruben Neugebauer tegenover het Duitse persbureau DPA.

De Sea Watch 3 ligt bij Italië, maar mag daar van de Italiaanse autoriteiten niet aanleggen. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat het EU-land waar migranten het eerst aankomen, verantwoordelijkheid is voor de afhandeling van de asielaanvragen. Maar Italië stelt dat Nederland de verantwoordelijkheid moet dragen voor de migranten op de Sea Watch 3, omdat het schip onder de Nederlandse de vlag vaart. De Nederlandse regering wijst echter de kapitein van de Sea Watch aan als de verantwoordelijke persoon, omdat die ‘op eigen initiatief handelde’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.