Luister naar

Definitieve vrijspraak voor Asia Bibi

Nieuws
Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft in stellige bewoordingen het hoger beroep afgewezen dat was aangetekend tegen de vrijspraak van Asia Bibi.
Jan van Benthem
dinsdag 29 januari 2019 om 14:00
Asia Bibi’s advocaat Saif-ul-Mulook.
Asia Bibi’s advocaat Saif-ul-Mulook. epa / T. Mughal en afp / Farooq Naeem

Islamabad

Volgens opperrechter Asif Saeed Khosar, voorzitter van het hooggerechtshof, hebben de aanklagers geen enkel bewijs geleverd voor fouten in de eerdere uitspraak van het hof.

Namens de aanklager, imam Qaru Muhammed Salaam, stelde diens advocaat Ghulam Ikram dat de samenstelling van de hof, bestaande uit drie rechters, te klein was om het hoger beroep te kunnen beoordelen, zo meldt de Pakistaanse krant Dawn. Salaam en Ikram eisten dat er een bredere rechtbank zou worden samengesteld voor het beoordelen van de petitie voor een hoger beroep. Daarin zouden ook islamistische geleerden en ulama (islamitische rechtsgeleerden) zitting moeten hebben.

Opperrechter Khosar reageerde scherp op deze eis. ‘Hoezo is dit nu een godsdienstige zaak? Is het oordeel niet uitgesproken op basis van getuigenverklaringen? Zegt de islam dat iemand gestraft zou moeten worden ook als diegene onschuldig blijkt?’

Al in het vonnis van eind oktober had het hooggerechtshof veel aandacht besteed aan de islamitische rechtsbeginselen en die meegewogen bij de uitspraak. Khosar herhaalde dat nog eens kort: ‘Vertel ons eens waar het hof de getuigenverklaringen verkeerd heeft gelezen. De islam zegt dat een getuigenis waar moet zijn, zelfs als dat nadelig is voor eigen geliefden.’

‘De schoonheid van een moslimgemeenschap is juist dat ook zorg wordt gedragen voor de rechten van niet-moslims’, aldus Khosar, die vervolgens nog eens de tegenstrijdigheden in de aanklacht tegen Bibi uiteenzette.

De christelijke Bibi werd eerder vervolgd en ter dood veroordeeld wegens blasfemie. Ze werd in 2009 gearresteerd en in 2010 ter dood veroordeeld. Op 31 oktober werd ze door het hooggerechtshof, na jaren wachten op behandeling van haar zaak, eindelijk vrijgesproken. Een week later werd Bibi, na acht jaar in de dodencel te hebben gezeten, uit de gevangenis overgebracht naar een veilige plek in de hoofdstad Islamabad.

Juridisch staat Asia Bibi nu niets meer in de weg om het land te verlaten, zegt de stichting Hulp Vervolgde Christenen. Haar dochters zijn al in Canada. De stichting is nauw betrokken bij de zaak van Bibi en steunt haar advocaat Saif-ul Malook. Malook is ondanks de doodsbedreigingen aan zijn adres teruggekeerd naar Pakistan om de zitting van dinsdag in Islamabad bij te wonen. Hij zei maandag tegen persbureau AP dat de indieners van de petitie ‘totaal geen zaak tegen mijn cliënt hebben. Daar ben ik zeker van.’

veiligheid

Al op maandag heeft het stadsbestuur in Islamabad strenge veiligheidsmaatregelen genomen, inclusief de inzet van paramilitaire eenheden, aldus Pakistaanse media. Na de vrijspraak van Asia Bibi eind oktober, trokken duizenden aanhangers van de radicale partij Tehreek-i-Labbaik Pakistan de straat op en blokkeerden in diverse grote steden het verkeer. Ze eisten dat Bibi alsnog ter dood zou worden gebracht. Uiteindelijk stemde de regering in met het indienen van een petitie voor een hoger beroep tegen de vrijspraak, om een einde te maken aan de protesten. In de twee maanden daarna heeft de regering het grootste deel van de leiding van de partij opgepakt, inclusief de oprichter en radicale prediker Khadim Hussain Rizvi. Maar in een videoboodschap stelde interimleider Shafiq Amini maandagavond dat ‘niemand een compromis van onze kant moet verwachten’. ‘Wees bereid’, was zijn boodschap aan leden van de partij. ‘Ze verdient het te worden vermoord, volgens de sharia’, citeert de Pakistaanse Khaleej Times een andere islamitische activist, Hafiz Ehtisam Ahmed. <

opluchting

Nederlandse politici hebben met opluchting gereageerd op de uitspraak van het hof. Europarlementariër Peter van Dalen, die met enkele collega’s van het Europees Parlement de familie van Bibi in Pakistan heeft bezocht en met de regering over haar zaak heeft gesproken, zegt dat er ‘eindelijk gerechtigheid geschiedt’.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is verheugd dat Asia Bibi definitief op vrije voeten mag blijven. ‘Zaak dat ze snel Pakistan kan verlaten’, twittert hij. Hij dankt ook de inspanningen van de advocaat van Bibi, Saif-ul Malook. ‘Zeer moedige man. Hem voorgedragen voor Nederlandse Mensenrechtenprijs (Tulp). Hoop dat hij welkom blijft in NL.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.