Luister naar

Definitieve vrijspraak voor Asia Bibi

Nieuws
Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft in stellige bewoordingen het hoger beroep afgewezen dat was aangetekend tegen de vrijspraak van Asia Bibi.
Jan van Benthem
dinsdag 29 januari 2019 om 14:00
Asia Bibi’s advocaat Saif-ul-Mulook.
Asia Bibi’s advocaat Saif-ul-Mulook. epa / T. Mughal en afp / Farooq Naeem

Islamabad

Volgens opperrechter Asif Saeed Khosar, voorzitter van het hooggerechtshof, hebben de aanklagers geen enkel bewijs geleverd voor fouten in de eerdere uitspraak van het hof.

Namens de aanklager, imam Qaru Muhammed Salaam, stelde diens advocaat Ghulam Ikram dat de samenstelling van de hof, bestaande uit drie rechters, te klein was om het hoger beroep te kunnen beoordelen, zo meldt de Pakistaanse krant Dawn. Salaam en Ikram eisten dat er een bredere rechtbank zou worden samengesteld voor het beoordelen van de petitie voor een hoger beroep. Daarin zouden ook islamistische geleerden en ulama (islamitische rechtsgeleerden) zitting moeten hebben.

Opperrechter Khosar reageerde scherp op deze eis. ‘Hoezo is dit nu een godsdienstige zaak? Is het oordeel niet uitgesproken op basis van getuigenverklaringen? Zegt de islam dat iemand gestraft zou moeten worden ook als diegene onschuldig blijkt?’

Al in het vonnis van eind oktober had het hooggerechtshof veel aandacht besteed aan de islamitische rechtsbeginselen en die meegewogen bij de uitspraak. Khosar herhaalde dat nog eens kort: ‘Vertel ons eens waar het hof de getuigenverklaringen verkeerd heeft gelezen. De islam zegt dat een getuigenis waar moet zijn, zelfs als dat nadelig is voor eigen geliefden.’

‘De schoonheid van een moslimgemeenschap is juist dat ook zorg wordt gedragen voor de rechten van niet-moslims’, aldus Khosar, die vervolgens nog eens de tegenstrijdigheden in de aanklacht tegen Bibi uiteenzette.

De christelijke Bibi werd eerder vervolgd en ter dood veroordeeld wegens blasfemie. Ze werd in 2009 gearresteerd en in 2010 ter dood veroordeeld. Op 31 oktober werd ze door het hooggerechtshof, na jaren wachten op behandeling van haar zaak, eindelijk vrijgesproken. Een week later werd Bibi, na acht jaar in de dodencel te hebben gezeten, uit de gevangenis overgebracht naar een veilige plek in de hoofdstad Islamabad.

Juridisch staat Asia Bibi nu niets meer in de weg om het land te verlaten, zegt de stichting Hulp Vervolgde Christenen. Haar dochters zijn al in Canada. De stichting is nauw betrokken bij de zaak van Bibi en steunt haar advocaat Saif-ul Malook. Malook is ondanks de doodsbedreigingen aan zijn adres teruggekeerd naar Pakistan om de zitting van dinsdag in Islamabad bij te wonen. Hij zei maandag tegen persbureau AP dat de indieners van de petitie ‘totaal geen zaak tegen mijn cliënt hebben. Daar ben ik zeker van.’

veiligheid

Al op maandag heeft het stadsbestuur in Islamabad strenge veiligheidsmaatregelen genomen, inclusief de inzet van paramilitaire eenheden, aldus Pakistaanse media. Na de vrijspraak van Asia Bibi eind oktober, trokken duizenden aanhangers van de radicale partij Tehreek-i-Labbaik Pakistan de straat op en blokkeerden in diverse grote steden het verkeer. Ze eisten dat Bibi alsnog ter dood zou worden gebracht. Uiteindelijk stemde de regering in met het indienen van een petitie voor een hoger beroep tegen de vrijspraak, om een einde te maken aan de protesten. In de twee maanden daarna heeft de regering het grootste deel van de leiding van de partij opgepakt, inclusief de oprichter en radicale prediker Khadim Hussain Rizvi. Maar in een videoboodschap stelde interimleider Shafiq Amini maandagavond dat ‘niemand een compromis van onze kant moet verwachten’. ‘Wees bereid’, was zijn boodschap aan leden van de partij. ‘Ze verdient het te worden vermoord, volgens de sharia’, citeert de Pakistaanse Khaleej Times een andere islamitische activist, Hafiz Ehtisam Ahmed. <

opluchting

Nederlandse politici hebben met opluchting gereageerd op de uitspraak van het hof. Europarlementariër Peter van Dalen, die met enkele collega’s van het Europees Parlement de familie van Bibi in Pakistan heeft bezocht en met de regering over haar zaak heeft gesproken, zegt dat er ‘eindelijk gerechtigheid geschiedt’.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is verheugd dat Asia Bibi definitief op vrije voeten mag blijven. ‘Zaak dat ze snel Pakistan kan verlaten’, twittert hij. Hij dankt ook de inspanningen van de advocaat van Bibi, Saif-ul Malook. ‘Zeer moedige man. Hem voorgedragen voor Nederlandse Mensenrechtenprijs (Tulp). Hoop dat hij welkom blijft in NL.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.