Al vijfhonderd doden door ebola in Congo
Het aantal ebolapatiënten in de Democratische Republiek Congo (DRC) is de afgelopen maand sterk opgelopen. Gezondheidsexperts waarschuwen dat het virus nog lang niet onder controle is.
Kinshasa
Hoe ziet de situatie in Congo eruit?
Sinds het begin van de uitbraak in augustus 2018 zijn er in Congo 745 gevallen van ebola bevestigd, meldt het Congolese ministerie van Gezondheid. 505 mensen zijn aan de ziekte overleden. In bijna 20 procent van de doden gaat het om kinderen, van wie de meeste jonger dan vijf jaar waren.
De uitbraak begon in de oostelijke provincie Noord-Kivu, maar heeft inmiddels ook de provincie Ituri bereikt.
Waarom luiden hulporganisaties nu de alarmbel?
In januari verdubbelde het aantal nieuwe ebolagevallen van twintig naar veertig per week, meldt hulporganisatie Save The Children. Gezondheidsexperts waarschuwen in het tijdschrift The Lancetdat het risico op verspreiding naar buurlanden als Uganda, Rwanda en Zuid-Sudan hoog is, omdat de ziekte extreem besmettelijk is: ‘Tienduizenden Congolezen steken dagelijks een grens over om handel te bedrijven of familie te bezoeken.’
Een ebola-uitbraak kan in dergelijke fragiele landen voor meer armoede en conflicten zorgen.
Waardoor is er moeilijk grip te krijgen op het virus?
Het epicentrum van de uitbraak bevindt zich in een gebied waar tientallen rebellengroepen actief zijn. Door veel vluchtelingen, een slechte infrastructuur en een gebrekkige gezondheidszorg kan de ziekte zich snel verspreiden.
Ook vinden er gewapende aanvallen op hulpverleners plaats, waardoor organisaties zich uit bepaalde gebieden hebben teruggetrokken. Zij signaleren bovendien dat inwoners hen vaak wantrouwen en zich nauwelijks tegen ebola wapenen. ‘In de DRC lijden 4,6 miljoen kinderen aan acute ondervoeding’, schrijft Heather Kerr, DRC-landendirecteur van Save The Children, in een verklaring. ‘Mensen maken zich vooral druk om veiligheid en voedsel. Maar ebola moet ook een prioriteit zijn.’
Is er een vaccin?
In Congo wordt geëxperimenteerd met een ebolavaccin dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘zeer doeltreffend’ is. Hoewel de effecten van het vaccin op lange termijn nog niet onderzocht zijn, lijkt het aan te slaan bij de 77.010 mensen die inmiddels zijn ingeënt.
Daardoor zijn ‘duizenden doden voorkomen’, citeert Al Jazeera de Congolese minister van Gezondheid.
Er gaan echter geruchten rond dat het vaccinatieprogramma misbruik in de hand werkt, schrijft The Guardian. Zo zouden sommige hulpverleners het vaccin aanbieden in ruil voor geld of seks.
Hoe gaan hulporganisaties te werk?
Naast het inenten van de bevolking leiden organisaties lokale gezondheidswerkers op. Ook proberen ze de bevolking bewust te maken van de manieren waarop het virus zich verspreidt en wat de symptomen zijn.
Mensen die besmet zijn geraakt, worden in quarantaine behandeld. Een medicijn tegen de ziekte bestaat er niet.
In een klinisch onderzoek worden momenteel wel vier potentiële medicijnen getest.