Luister naar

Invasie ijsberen op Nova Zembla

Nieuws
IJsberen veroorzaken deze winter veel overlast in de nederzetting Beloesja Goeba, in de Russische archipel Nova Zembla. Sinds december zijn er tenminste 52 beren gespot, schrijft The Telegraph.
Linda Stelma
woensdag 13 februari 2019 om 08:55

Beloesja Goeba

De beren lopen dag en nacht in groepen van drie tot zes door de straten van de nederzetting om te testen hoe sterk ramen en deuren zijn, vertelt een inwoner aan de nieuwssite Fontanka. ‘Ze zijn niet agressief, maar ook totaal niet bang.’ Afgelopen zaterdag riepen de autoriteiten de noodtoestand uit. Russische militairen zijn ingevlogen om de inwoners te beschermen. Laatstgenoemden verplaatsen zich deze winter alleen nog in auto’s over straat. De ijsberen zijn beschermd en mogen niet afgeschoten worden. Inwoners proberen ze te verjagen met waarschuwingsschoten.

Volgens Gert Polet, expert op arctisch gebied van het Wereldnatuurfonds (WNF), worden de problemen op Nova Zembla naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door klimaatverandering en afval van mensen, zo zei hij tegen nieuwssite nu.nl. Doordat het gebied met zeeijs waar de beren op zeehonden jagen, krimpt, trekken de ijsberen verder noordwaarts. Dan komen ze vervolgens langs plekken waar mensen wonen. Daar scharrelen de dieren vooral rond bij vuilnisbakken om wat te eten te vinden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.