Luister naar

Brexit levert Nederland weinig banen op

Nieuws
De brexit levert de Nederlandse financiële sector 225 tot 500 nieuwe banen op, blijkt uit een eerste inventarisatie van de Volkskrant. Dat staat in schril contrast met de aanvankelijke voorspellingen van een massale leegloop van de Londense City.
Koen Haegens redactie vk
zaterdag 2 maart 2019 om 03:00

Londen

Als Groot-Brittannië eind deze maand uit de Europese Unie vertrekt, mogen veel financiële instellingen niet langer hun Europese klanten bedienen vanuit Londen. Op dit moment is van een kleine twintig bedrijven bekend dat zij om die reden Amsterdam als continentale uitvalsbasis zullen ­kiezen. Daartussen zitten enkele grote banken, als de Royal Bank of Scotland en de Japanse Norinchukin Bank, maar ook toonaangevende beurzen als de London Stock Exchange en de Chicago Board Options Exchange.

De Autoriteit Financiële Markten schat dat de teller uiteindelijk op ­circa dertig bedrijven uitkomt. In dat geval komt het aantal banen iets hoger uit, maar ook de toezichthouder houdt het op ‘enkele honderden’ nieuwe functies.

De reden is dat de nieuwkomers hun Londense activiteiten grotendeels intact laten. In Amsterdam wordt slechts een kantoor opgezet om de Europese markt te bedienen. Wel stelt de AFM minimale eisen aan de bezetting. ‘Een bureau en kamerplant is niet genoeg’, laat een woordvoerder weten.

goede afspraken

Niet alle bedrijven kunnen of willen al precies aangeven hoeveel werknemers ze in Nederland gaan inzetten. Enkele zijn onbereikbaar voor commentaar. Het uiteindelijke aantal banen hangt ook af van de vraag of er een ‘harde’, ongeorganiseerde brexit komt. Mochten Groot-Brittannië en de Europese Unie toch nog tot goede afspraken komen, laat een ondernemer weten, dan kan de personele bezetting in Amsterdam lager uitvallen.

De oorspronkelijke vrees van sommige Britse diplomaten dat na de brexit Londen zijn status van mondiaal financieel centrum verliest, blijkt hoe dan ook ongegrond. De economische denktank Bruegel rapporteerde dat Groot-Brittannië tot wel 30.000 banen kon verliezen aan concurrenten als Frankfurt, Parijs, maar ook Dublin en Amsterdam. Een andere schatting kwam zelfs uit op 230.000 functies die dreigden te verdwijnen.

In werkelijkheid verplaatsen financiële instellingen hoogstens enkele honderden banen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.