Luister naar

Drie Nederlanders onder slachtoffers

Nieuws
De aanslagen in Sri Lanka hebben drie Nederlanders het leven gekost. Maandag werd bekend dat een 48-jarige vrouw en een meisje van 12 zijn omgekomen bij een aanslag op het hotel waar ze verbleven, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.
Herman Veenhof Herman Veenhof
maandag 22 april 2019 om 19:23
Drie Nederlanders onder slachtoffers
Drie Nederlanders onder slachtoffers

Colombo

De twee slachtoffers zijn maandag geïdentificeerd. Ze woonden in het buitenland en hebben een dubbele nationaliteit, meldt het ministerie.

Eerder werd al bekend dat een 54-jarige Nederlandse vrouw omgekomen is. Ook zij woonde in het buitenland, maar niet in Sri Lanka. Ze was er op vakantie met haar man en kinderen.

De overheid op Sri Lanka gaat uit van tenminste zeven daders bij de aanslagen die op zondagochtend drie hotels en drie rooms-katholieke kerken troffen. De zelfmoordterroristen zouden behoren tot de radicaalislamitische groepering National ­Thowheeth Jama’ath (NTJ), stelde de Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid Rajitha Senaratne maandag.

Afbeelding

De NTJ is inheems, maar put uit het radicale gedachtegoed van jihadistische groeperingen als ISIS en al-Qaeda. Ook die hebben de ‘tawhid’, de eenheid en ondeelbaarheid van Allah, hoog in het vaandel. Volgens Hilmu Ahmed, vicevoorzitter van de Sri Lankaanse Moslimraad, kreeg de ­regering in de Sri Lankaanse hoofdstad al vanaf 2016 signalen dat de NTJ de jihad naar het eiland wilde brengen. Dat jaar werd Abdul Razik gearresteerd, een moslimradicaal; de ­jaren erna werden heiligdommen van andere religies beschadigd, zoals ­vorig jaar zes Boeddhabeelden en Indiase objecten van hindoes.

De president van Sri Lanka, ­Maithripala Sirisena, heeft een onderzoekscomité vanuit justitie en politie aan het werk gezet om de NTJ te vervolgen. Zij hebben de beschikking over een politierapport van begin april waarin wordt gewezen op mogelijke zelfmoordaanslagen van NTJ op kerken en de ambassade van India.

Naast een avondklok geldt nu ook de noodtoestand op Sri Lanka. De Sri Lankaanse politie had maandagavond 24 arrestaties verricht, meldde nieuwssite Newsfirst. Vandaag is een dag van nationale rouw.

monnik

De aanslagen kunnen de spanningen tussen vooral boeddhisten, driekwart van de 23 miljoen inwoners van Sri Lanka en minderheden als christenen, hindoes en moslims doen oplopen. Ook aan boeddhistische kant is sinds 2012 een radicale beweging actief, Bodu Bala Sena (BBS). Onder leiding van de extremistische monnik Galagoda Aththe Gnanasara (gearresteerd in juni 2017, maar later vrijgelaten op borgtocht) werden moslims afgeschilderd als vijanden, volksvreemde elementen die zowel het boeddhisme als de Singalese identiteit zouden bedreigen.

De BBS kreeg bijna openlijke steun van de regering onder de Singalese nationalist Mahinda Rajapaksa. Zijn premierschap van 2005 tot 2015 volgde op dertig jaar burgeroorlog, waarin de Singalese, boeddhistische meerderheid het separatisme van de hindoeïstische Tamils uitroeide. In maart 2018 waren er felle en langdurige antimoslimrellen in Kandy, een stad in het midden van het eiland.

Ook christenen in Sri Lanka zijn steeds vaker het doelwit van radicale boeddhisten en nationalisten. De Sint-Antonius in Colombo, de Sint-Sebastiaankerk in Negombo (aan de westkust) en in Batticaloa (aan de oostkust van het eiland) zijn prominente rooms-katholieke kerken. Vanaf Palmzondag werd de Methodistische Kerk in Kundichchaankulama in de provincie Anuradapura bedreigd en zowel kerkgangers als bisschop Asiri Perera met stenen bekogeld. <

Afbeelding

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.