Luister naar

Politie San Francisco stopt met digitale gezichtsherkenning op verzoek van burgers

Nieuws
Veiligheid en privacy kunnen botsen. Dat blijkt heel duidelijk in San Francisco. Voorlopig wint daar de privacy.
Herman Veenhof Herman Veenhof
woensdag 15 mei 2019 om 21:07
‘Frisco’ stopt met digitale gezichtsherkenning.
‘Frisco’ stopt met digitale gezichtsherkenning. afp / David Mcnew

San Francisco

San Francisco is de eerste stad in de Verenigde Staten die stopt met digitale gezichtsherkenning. Er was bezwaar gemaakt door burgers. Zij vinden dat de computergegevens die herkenning mogelijk maken (en ook vastleggen wanneer een persoon waar was) een te grote inbreuk zijn op de privacy.

Acht leden van een elfkoppig bestuur van de politie waren gevoelig voor dat argument; slechts één lid vond dat de facial recognition tech doorgang moest vinden. En dus geldt vanaf nu de ‘Stop Secret Surveillance Ordinance’, meldt het Britse dagblad The Guardian.

Matt Cagle, burgerrechtenspecialist aan de Universiteit van Noord-Californië, juicht het toe. Aaron Peskin verwoordt namens het politiebestuur het nieuwe beleid: ‘We kunnen goed politiewerk leveren zonder een politiestaat te worden. Veiligheid bieden betekent nog geen spionagestaat scheppen. Goede wijkinformatie levert meer op dan Big Brother.’ Wel komen er extra maatregelen die enerzijds moeten garanderen dat de gecomputeriseerde sleepnetmethoden elders weer opduiken, maar anderzijds de sterke arm toch moeten voorzien van werkbare instrumenten.

Dat wordt nog een klus. Veiligheid en privacy botsen van nature al. Maar in een tijd waarin terrorisme iedereen kan treffen en digitale technieken en sociale massamedia alles mogelijk maken, ligt het dilemma nog scherper.

Het beleid in ‘Frisco’ is opvallend, omdat de trend duidelijk leek: meer controle en minder privacy. Kennelijk valt er nog te kiezen op dit terrein. Maar de situatie is fragiel en kwetsbaar. Als er nu wat gebeurt in de stad aan de Amerikaanse westkust, hebben de conservatieve critici een argument extra om de overheid van laksheid te beschuldigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.