Luister naar

Justitie in Moskou wil kind afnemen van protestouders

Nieuws
De Moskouse justitie wil de ouders van een kind van een jaar uit de ouderlijke macht zetten, omdat ze de baby zouden hebben meegenomen naar een verboden betoging die op schermutselingen met de politie uitliep. Volgens het kantoor van de openbaar aanklager hebben ze daarmee het leven van hun kind in gevaar gebracht.
Bert Lanting redactie vk
woensdag 7 augustus 2019 om 08:23

Amsterdam

De aanklacht tegen het echtpaar illustreert de harde aanpak van de autoriteiten om een einde te maken aan de demonstraties.

De vader van het kind, Dmitri Prokazov, vertelde dat rechercheurs maandagavond huiszoeking bij hem hadden gedaan in verband met de zaak. Prokazov en zijn vrouw worden ervan beschuldigd dat zij ‘hun bevoegdheden als ouders hebben misbruikt ten nadele van de rechten van hun kind’. Dat zouden ze hebben -gedaan door het op 27 juli mee te -nemen naar de betoging tegen het uitsluiten van een reeks oppositiekandidaten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Moskou. De kandidaten werden van de kieslijst -geschrapt omdat ze onvoldoende geldige handtekeningen zouden hebben ingediend.

Uit protest daartegen zijn tienduizenden aanhangers van de oppositie twee achtereenvolgende weekeinden de straat opgegaan. Volgens de Moskouse justitie zouden de ouders van de baby hun kind in handen hebben gegeven van een activist, die daardoor door een politiekordon kon komen. Maar volgens Prokazov is dat onzin. ‘Wij zijn volstrekt onschuldig. We hebben niet aan de rellen meegedaan en hebben ons kind nooit in gevaar gebracht of alleen gelaten’, zei hij tegenover Radio Free Europa/Radio Liberty. Bovendien was de man die hun kind even droeg een neef van zijn vrouw.

Volgens de Russische autoriteiten gaat het om Sergej Fomin, een vrijwilliger van de organisatie van Ljoebov Sobol, een van de oppositiekandidaten die niet aan de verkiezingen mogen meedoen. Fomin, die nu wordt gezocht wegens ‘deelname aan massale ongeregeldheden’, is spoorloos. Vermoedelijk is hij het land uit gevlucht.

De Moskouse ombudsman voor kinderen, Jevgeni Boenimovitsj, had kritiek op de poging van de autoriteiten de ouders uit de ouderlijke macht te zetten. Volgens hem gaat die maatregel veel te ver en komt het erop neer dat het kind wordt ingezet om de ouders om politieke redenen te chanteren.

De autoriteiten lijken vastbesloten een einde te maken aan de golf van protesten door zware aanklachten in te dienen tegen een aantal betogers. Zo wordt een van hen, de 21-jarige -Samariddin Radzjabov, beschuldigd van geweld tegen de politie, hoewel hij slechts met een plastic fles zou hebben gegooid. Een andere betoger, Sergej Abanitsjev, wordt ook van geweld beticht en wel wegens het gooien van een (lege) papieren beker van Burger King. Weer anderen hangt een aanklacht wegens het organiseren van de rellen boven het hoofd, omdat ze andere demonstranten de weg zouden hebben gewezen. Op het organiseren van niet toegestane betogingen staat een maximumstraf van 15 jaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.