Luister naar

Justitie in Moskou wil kind afnemen van protestouders

Nieuws
De Moskouse justitie wil de ouders van een kind van een jaar uit de ouderlijke macht zetten, omdat ze de baby zouden hebben meegenomen naar een verboden betoging die op schermutselingen met de politie uitliep. Volgens het kantoor van de openbaar aanklager hebben ze daarmee het leven van hun kind in gevaar gebracht.
Bert Lanting
woensdag 7 augustus 2019 om 08:23

Amsterdam

De aanklacht tegen het echtpaar illustreert de harde aanpak van de autoriteiten om een einde te maken aan de demonstraties.

De vader van het kind, Dmitri Prokazov, vertelde dat rechercheurs maandagavond huiszoeking bij hem hadden gedaan in verband met de zaak. Prokazov en zijn vrouw worden ervan beschuldigd dat zij ‘hun bevoegdheden als ouders hebben misbruikt ten nadele van de rechten van hun kind’. Dat zouden ze hebben -gedaan door het op 27 juli mee te -nemen naar de betoging tegen het uitsluiten van een reeks oppositiekandidaten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Moskou. De kandidaten werden van de kieslijst -geschrapt omdat ze onvoldoende geldige handtekeningen zouden hebben ingediend.

Uit protest daartegen zijn tienduizenden aanhangers van de oppositie twee achtereenvolgende weekeinden de straat opgegaan. Volgens de Moskouse justitie zouden de ouders van de baby hun kind in handen hebben gegeven van een activist, die daardoor door een politiekordon kon komen. Maar volgens Prokazov is dat onzin. ‘Wij zijn volstrekt onschuldig. We hebben niet aan de rellen meegedaan en hebben ons kind nooit in gevaar gebracht of alleen gelaten’, zei hij tegenover Radio Free Europa/Radio Liberty. Bovendien was de man die hun kind even droeg een neef van zijn vrouw.

Volgens de Russische autoriteiten gaat het om Sergej Fomin, een vrijwilliger van de organisatie van Ljoebov Sobol, een van de oppositiekandidaten die niet aan de verkiezingen mogen meedoen. Fomin, die nu wordt gezocht wegens ‘deelname aan massale ongeregeldheden’, is spoorloos. Vermoedelijk is hij het land uit gevlucht.

De Moskouse ombudsman voor kinderen, Jevgeni Boenimovitsj, had kritiek op de poging van de autoriteiten de ouders uit de ouderlijke macht te zetten. Volgens hem gaat die maatregel veel te ver en komt het erop neer dat het kind wordt ingezet om de ouders om politieke redenen te chanteren.

De autoriteiten lijken vastbesloten een einde te maken aan de golf van protesten door zware aanklachten in te dienen tegen een aantal betogers. Zo wordt een van hen, de 21-jarige -Samariddin Radzjabov, beschuldigd van geweld tegen de politie, hoewel hij slechts met een plastic fles zou hebben gegooid. Een andere betoger, Sergej Abanitsjev, wordt ook van geweld beticht en wel wegens het gooien van een (lege) papieren beker van Burger King. Weer anderen hangt een aanklacht wegens het organiseren van de rellen boven het hoofd, omdat ze andere demonstranten de weg zouden hebben gewezen. Op het organiseren van niet toegestane betogingen staat een maximumstraf van 15 jaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.

Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?