Luister naar

Voor de derde dag op rij bosbranden Griekenland

Nieuws
Opnieuw braken er dinsdag diverse bosbranden uit in Griekenland. Op het eiland Evia werden inwoners van drie dorpen gevraagd zich klaar te maken voor een mogelijke evacuatie.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 13 augustus 2019 om 14:53
De Griekse brandweer zei de afgelopen drie dagen 182 keer uitgerukt te zijn.
De Griekse brandweer zei de afgelopen drie dagen 182 keer uitgerukt te zijn. epa / Kostas Tsironis

Athene

Door de brand op Evia, een eiland dat 110 kilometer ten noorden van Athene ligt, is de Griekse hoofdstad momenteel in rook gehuld.

Meer dan 180 brandweerlieden proberen het vuur op Evia onder controle te houden, meldt persbureau Associated Press (AP). De brand ontstond dinsdag in een dicht dennenbos in een natuurreservaat, een moeilijk te bereiken gebied. Bij het blussen worden zes watervliegtuigen en vijf helikopters ingezet.

Uit veiligheid is een klooster op het eiland al ontruimd. Daarnaast is aan de inwoners van drie dorpen op het eiland gevraagd zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie.

Dinsdag braken ook bosbranden uit op het toeristische eiland Thassos, waar 46 brandweerlieden het vuur bestreden. Bij Thebe, een plaats ten noordwesten van Athene, braken eveneens branden uit.

De autoriteiten hebben inwoners in door rook getroffen gebieden gewaarschuwd binnen te blijven en hun ramen te sluiten. De rook kan vooral gevaarlijk zijn voor ouderen en voor mensen met ademhalings- of luchtwegproblemen.

droogte en hitte

Het is al de derde dag op rij dat er in Griekenland verscheidene branden uitbreken. Naar eigen zeggen moest de Griekse brandweer de afgelopen drie dagen 182 keer uitrukken. Zo werd zaterdag en zondag een groot gedeelte van het eiland Elafonissos in de as gelegd.

Door harde wind kreeg de brandweer het vuur lange tijd niet onder controle. Toeristen die op het eiland verbleven, moesten het eiland zondag met veerboten verlaten.

Bosbranden komen in Griekenland in de zomer geregeld voor. Door extreme droogte en hitte zijn er dit jaar echter al twee keer zoveel bosbranden uitgebroken als vorig jaar. Ook diverse andere Europese landen kampen met bosbranden. In de nacht van maandag op dinsdag ontstond er brand op het eiland Cyprus. Bij grootschalige branden in Portugal raakten eind juli meer dan twintig mensen gewond.

In Siberië woeden al twee maanden bosbranden. Inmiddels is bijna 5,5 miljoen hectare bos verwoest – een gebied dat groter is dan Nederland. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.