Luister naar

Veel Brazilianen benauwd of ziek door rook van Amazonebranden

Nieuws
De bosbranden in de Amazone zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Door de aanhoudende rook lopen vooral kinderen en ouderen ademhalingsproblemen op.
Sanne van Grafhorst
vrijdag 30 augustus 2019 om 03:00
Rook van bosbranden stijgt op in Altamira, in de Braziliaanse deelstaat Pará, in het Amazone-bekken. President Jair Bolsonaro wil alleen hulpgeld van het buitenland accepteren, als zijn land zelf de controle daarover krijgt.
Rook van bosbranden stijgt op in Altamira, in de Braziliaanse deelstaat Pará, in het Amazone-bekken. President Jair Bolsonaro wil alleen hulpgeld van het buitenland accepteren, als zijn land zelf de controle daarover krijgt. afp / Joao Laet

Porto Velho

De wachtrijen in gezondheidsklinieken in de Braziliaanse deelstaten Rondônia, Amazonas en Acre bestaan momenteel vooral uit mensen met dezelfde klacht: ademhalingsproblemen. Hoe meer branden er in de Amazone uitbreken, hoe meer mensen ziek worden na het inademen van rook.

Bosbranden in het regenwoud zijn een terugkerend fenomeen, erkent Izaura de Campos, kinderarts in Porto Velho. Tegen de Washington Post zegt ze dat de branden elk jaar patiënten opleveren. ‘Maar dit keer is het erger dan ooit. Dit is het jaar dat we eindelijk zien wat we inademen.’

Al wekenlang hangen er donkere rookwolken boven de deelstaten die in de Amazone liggen. De rook bereikt zelfs São Paulo, een miljoenenstad 2700 kilometer verder naar het zuiden. Op sommige momenten kreeg de zon daar de afgelopen week geen kans om door de deken van rook heen te breken, waardoor de stad overdag in complete duisternis gehuld was. Op sociale media plaatsten inwoners foto’s waarop te zien is dat het regenwater dat zij opvingen, zwart van kleur is.

Het medisch personeel kan de druk van de extra patiënten nauwelijks aan. In het kinderziekenhuis Cosme e Damião in Porto Velho, de hoofdstad van de deelstaat Rondônia, telden artsen in de eerste drie weken van augustus vierhonderd kinderen met adem­halingsproblemen – drie keer zoveel als gemiddeld. In de deelstaat Acre werden in dezelfde periode in totaal 47.000 gevallen van luchtwegaandoeningen gemeld. Om al die patiënten te kunnen verzorgen, doen klinieken hun uiterste best om meer personeel aan te trekken.

luchtvervuiling

In Brazilië braken dit jaar volgens het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) bijna 83.000 branden uit. Ongeveer de helft daarvan doet zich voor in het Amazoneregenwoud, dat voor zestig procent in Brazilië ligt. Eind vorige week braken daar opnieuw honderden nieuwe branden uit, met zware rookwolken tot gevolg.

In sommige deelstaten is de noodtoestand afgekondigd. Inwoners van Rondônia, dat deze maand al 4600 branden telde, is aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven, met de ramen dicht. De regering van de deelstaat waarschuwt dat de rook ‘de luchtvervuiling enorm kan beïnvloeden, waardoor veel levens in gevaar komen’. Het inademen van rook kan leiden tot benauwdheid en verergering van chronische aandoeningen als astma en bronchitis. Chemische stoffen in de roet kunnen daarnaast kankerverwekkend zijn.

Kinderen en ouderen lopen het meest risico op gezondheidsklachten. Dat kan razendsnel gebeuren, vertelt Marcos Abdo Arbex, een Braziliaanse longarts die gespecialiseerd is in ­milieuziekten, tegen de Washington Post. ‘Eén dag in de rook kan al schadelijk voor de gezondheid zijn.’ <

blusvliegtuigen

Volgende week vrijdag, 6 september, komen afgevaardigden van Zuid-Amerikaanse landen in de ­Colombiaanse stad Leticia bijeen om te bespreken hoe ze de Amazone gezamenlijk beter kunnen beschermen. Dat heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro deze week bekendgemaakt. Chili heeft daarnaast vier blusvliegtuigen naar Brazilië gestuurd. Van Canada en Engeland heeft Brazilië respectievelijk bijna tien en elf miljoen euro ontvangen om de branden te bestrijden.

Een aanbod van twintig miljoen euro van de G7-landen wil president Bolsonaro alleen accepteren als Brazilië zelf de controle krijgt over het geld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.