Ook buren van Indonesië hebben last van dikke smog

Jakarta
Bij een openluchtbijeenkomst in de Indonesische stad Pekanbaru stonden woensdag duizenden moslims op een rij. Gewapend met een mondkapje, om te verhinderen dat ze giftige rook zouden inademen, baden ze om regen.
Indonesië kampt al een maand met ernstige bosbranden op Sumatra en Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Inmiddels is meer dan 2,3 miljoen hectare land in de as gelegd, bericht CNN Indonesië.
Volgens de rampenbestrijdingsdienst van de regering zijn er in zes verschillende provincies al meer dan 3600 branden uitgebroken. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. Bij het blussen worden 37 blushelikopters en meer dan negenduizend brandweerlieden en politieagenten ingezet. Zij hebben de grootste moeite om het vuur onder controle te krijgen. Veel branden spelen zich ondergronds af, waar de brandweer moeilijk bij kan komen, maar het vuur zich gedurende lange tijd kan verspreiden.
De branden zijn deels aangestoken door boeren die land willen ontginnen voor landbouw en veeteelt. De Indonesische veengronden, die vaak zijn drooggelegd voor de aanleg van palmolieplantages, vliegen daarnaast gemakkelijk in brand. Daar komt bij dat El Niño, een sterke opwarming van het oceaanwater, dit jaar voor extreme hitte en droogte heeft gezorgd.
ontkenning
Indonesië heeft niet als enige last van de branden. In buurland Maleisië deelde het nationale bureau voor rampenbestrijding deze week een half miljoen mondkapjes uit aan inwoners van de oostelijke staat Sarawak, die al twee weken bedekt is met een dikke laag smog. Vierhonderd scholen in dezelfde staat moesten tijdelijk hun deuren sluiten.
Vorige week vrijdag riep de Maleisische regering Indonesië al op om actie te ondernemen tegen de bosbranden. In een reactie woensdag vroeg de Indonesische minister van Milieu het land echter om naar zichzelf te kijken. Volgens minister Siti Nurbaya Bakar ‘komt niet alle smog uit Indonesië’ en zou de rook net zo goed afkomstig kunnen zijn van branden die in Sarawak woeden.
Zijn Maleisische tegenhanger, milieuminister Yeo Bee Yin, reageerde daarop door op Facebook een overzicht van het Aziatische meteorologische instituut Asean te plaatsen. Het overzicht toont 474 hotspots (satellietbeelden die een warmtebron aangeven) in Kalimantan en 387 hotspots in Sumatra, ten opzichte van zeven in Maleisië.
‘De gegevens spreken voor zich’, aldus Yin. ‘Minister Siti Nurbaya zit in de ontkenningsfase.’ <