Luister naar

Ook buren van Indonesië hebben last van dikke smog

Nieuws
Duizenden moslims in Indonesië bidden deze week voor regen en een einde aan de bosbranden die het land al een maand teisteren. Buurland Maleisië deelt ondertussen mondkapjes uit en sluit scholen vanwege de smog.
Sanne van Grafhorst
donderdag 12 september 2019 om 13:21
Brandweerlieden bestrijden een veenbrand op een palmolieplantage in Pekanbaru, op het Indonesische eiland Sumatra. Het blussen van veenbranden is bijzonder moeilijk, omdat ze vaak ondergronds voortwoeden.
Brandweerlieden bestrijden een veenbrand op een palmolieplantage in Pekanbaru, op het Indonesische eiland Sumatra. Het blussen van veenbranden is bijzonder moeilijk, omdat ze vaak ondergronds voortwoeden. afp / Wahyudi

Jakarta

Bij een openluchtbijeenkomst in de Indonesische stad Pekanbaru stonden woensdag duizenden moslims op een rij. Gewapend met een mondkapje, om te verhinderen dat ze giftige rook zouden inademen, baden ze om ­regen.

Indonesië kampt al een maand met ernstige bosbranden op Sumatra en Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Inmiddels is meer dan 2,3 miljoen hectare land in de as gelegd, bericht CNN Indonesië.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst van de regering zijn er in zes verschillende provincies al meer dan 3600 branden uitgebroken. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. Bij het blussen worden 37 blushelikopters en meer dan negenduizend brandweerlieden en politieagenten ingezet. Zij hebben de grootste moeite om het vuur onder controle te krijgen. Veel branden spelen zich ondergronds af, waar de brandweer moeilijk bij kan komen, maar het vuur zich gedurende lange tijd kan verspreiden.

De branden zijn deels aangestoken door boeren die land willen ontginnen voor landbouw en veeteelt. De Indonesische veengronden, die vaak zijn drooggelegd voor de aanleg van palmolieplantages, vliegen daarnaast gemakkelijk in brand. Daar komt bij dat El Niño, een sterke opwarming van het oceaanwater, dit jaar voor extreme hitte en droogte heeft gezorgd.

ontkenning

Indonesië heeft niet als enige last van de branden. In buurland Maleisië deelde het nationale bureau voor rampenbestrijding deze week een half miljoen mondkapjes uit aan inwoners van de oostelijke staat Sarawak, die al twee weken bedekt is met een dikke laag smog. Vierhonderd scholen in dezelfde staat moesten tijdelijk hun deuren sluiten.

Vorige week vrijdag riep de Maleisische regering Indonesië al op om ­actie te ondernemen tegen de bosbranden. In een reactie woensdag vroeg de Indonesische minister van Milieu het land echter om naar zichzelf te kijken. Volgens minister Siti Nurbaya Bakar ‘komt niet alle smog uit Indonesië’ en zou de rook net zo goed afkomstig kunnen zijn van branden die in Sarawak woeden.

Zijn Maleisische tegenhanger, milieuminister Yeo Bee Yin, reageerde daarop door op Facebook een overzicht van het Aziatische meteorologische instituut Asean te plaatsen. Het overzicht toont 474 hotspots (satellietbeelden die een warmtebron aangeven) in Kalimantan en 387 hotspots in Sumatra, ten opzichte van zeven in Maleisië.

‘De gegevens spreken voor zich’, aldus Yin. ‘Minister Siti Nurbaya zit in de ontkenningsfase.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.