Luister naar

Chinese politie doet Mahjong in de ban, hoe geliefd het spel ook is

Nieuws
In China is ophef ontstaan nadat er in sommige regio’s het razendpopulaire spel Mahjong – het ‘Chinese Rummikub’ – is verboden. Het verbod is onderdeel van een landelijke overheidscampagne om inwoners sociaal te ‘zuiveren’.
donderdag 24 oktober 2019 om 18:05
Het Chinese spel Mahjong, vooral geliefd onder ouderen, wordt gezien als ‘het spel van het volk’.
Het Chinese spel Mahjong, vooral geliefd onder ouderen, wordt gezien als ‘het spel van het volk’. afp

Peking

In vele straten in China is het al tientallen jaren een vertrouwd gezicht. Groepjes ouderen die op de straathoek of in het park een potje Mahjong spelen, een gezelschapsspel dat enigszins te vergelijken is met Rummikub. In sommige Chinese regio’s komt nu een einde aan dit ‘nationale tijdverdrijf’. Lokale autoriteiten willen namelijk een stokje steken voor de gokcultuur rond Mahjong, waarbij spelers vaak geld inzetten.

Omdat het in China illegaal is om te gokken en Mahjong een lawaaierig en verslavend spel zou zijn, moeten Mahjongclubs in Yushan en Xinzhou het veld ruimen. Zeker twee steden in de provincies Hubei en Anhui zeiden vorige maand ook dat zulke samenkomsten met entertainment ‘zich schuldig maken aan het beïnvloeden van mensen waarbij de sociale moraal wordt aangetast’. Wie daarvoor wordt opgepakt, riskeert een boete of een celstraf.

De sluiting van Mahjongclubs heeft in China voor ophef gezorgd. Op het socialemediaplatform Weibo stromen de kritische reacties binnen. Het van oorsprong Chinese spel is ontstaan ??tijdens de Qing-dynastie (1644 tot 1912) en wordt gezien als cultureel erfgoed. Bovendien is het spelen van Mahjong op straat een belangrijke manier voor ouderen om sociale contacten te onderhouden, aangezien het leven steeds digitaler wordt.

vrouw als inzet

Mahjong was ook al verboden in ­China toen Mao Zedong nog aan de macht was, vertelt Jan Warbout, voorzitter van de Nederlandse Mahjong Bond. Met reden. ‘Mannen konden toen zelfs hun vrouw inzetten. Dit is wel de meest extreme variant van gokken die ik heb gehoord. Anderen zetten vooral geld of goederen in.’ Op die manier met elkaar en met goederen omgaan, past niet in de Chinese, communistische filosofie, zegt Warbout. ‘Goederen mochten niet via gokken van de een naar de ander. Daar werd toen streng op toegezien. Wie gearresteerd werd, kreeg gevangenisstraf.’ Tegenwoordig gaat het gokken bij Mahjong in China er minder heftig aan toe, weet Warbout. ‘Als er wordt gegokt, gaat het vaak om kleine bedragen. Of er wordt helemaal niet meer gegokt. Daarom liet de Chinese overheid het spel op gegeven moment oogluikend toe.’ Ondanks het negatieve imago dat kleeft aan Mahjong, heeft het spel een belangrijke plek in de Chinese samenleving. ‘Mahjong is het spel van het volk dat al geruime tijd bij het land hoort. Op straat en thuis, het is een soort familiespel. Je hoeft bovendien niet rijk te zijn om Mahjong te spelen, want er zijn niet veel materialen voor nodig.’

Peking-bikini

Het verbod op Mahjong is onderdeel van een landelijke overheidscampagne om inwoners ‘keurige manieren’ aan te leren en China een beter imago te geven. Afgelopen zomer werd duidelijk dat in sommige gebieden mannen niet langer de zogenoemde ‘Peking-bikini’ mochten dragen – het T-shirt oprollen en rondlopen met een blote buik om af te koelen. Ook spugen en luidruchtig slurpen, wat volkomen normaal was, is niet langer toegestaan. <

zo speel je Mahjong

Het traditionele Mahjong-spel wordt meestal met vier personen gespeeld. Een volledige set Mahjongstenen bevat 144 stenen, waarop Chinese nummers, karakters en symbolen staan. Elke speler krijgt dertien stenen, waarvan een muur wordt gemaakt. Door stenen te wisselen moet een zo hoog mogelijke combinatie worden bereikt. De speler met de hoogste combinatie wint en wordt beloond met punten van de andere spelers.

In China wordt het spel vaak op straat of thuis gespeeld. Op hoger niveau wordt er bijvoorbeeld gespeeld tijdens het WK Mahjong. Volgens Jan Warbout, voorzitter van de Nederlandse Mahjong Bond, wordt daar niet gegokt. ‘Het gaat om de eer. Die regel hanteert de Wereldorganisatie Mahjong, die vooral in Chinese handen is. De Nederlandse Mahjong Bond doet dat ook. Die regel past beter bij de Chinese filosofie.’

Sinds begin 1900 is Mahjong ook populair in het Westen. In Nederland werd het spel geïntroduceerd door Amerikanen, die het leerden kennen door Chinese migranten. Nederlanders kwamen ook in aanraking met het spel door contacten in Nederlands-Indië. Modernere versies van Mahjong worden ­online gespeeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaanse toezichthouder blokkeert snelgroeiende app ChatGPT om privacyproblemen

Als het aan de Italiaanse privacytoezichthouder ligt, is het AI-chatprogramma ChatGPT voorlopig geblokkeerd in Italië. Met wereldwijd 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden is het de snelst groeiende app ooit.

Afbeelding

De aanklacht tegen Trump is uniek in de Amerikaanse geschiedenis - en gevaarlijk

Met de aanklacht door een rechtbank in New York tegen oud-president Trump slaat Amerika een weg in die het nog nooit heeft bewandeld en die de verdeeldheid in het land nog verder dreigt aan te wakkeren.

Afbeelding

'Morele woke-strijders vergeten de mens. De sleutel is te vinden in verzoening en niet in strijd'

Filosoof Michael Eze voelt zich emotioneel uitgeput door de woke-beweging. 'Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie.'

Afbeelding

Dit is de roeptoeter van de oorlog in Rusland: de reactionaire rebel Alexander Doegin

Echt invloedrijk is hij niet meer, maar Rusland in oorlog kan hem goed gebruiken en jongeren van het Forum voor Democratie hangen aan zijn lippen. Alexander Doegin is de spreekbuis voor wat Poetin niet kan zeggen.

Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.