Luister naar

Honderdduizenden mensen in Californië op de vlucht voor bosbranden

Nieuws
Ernstige bosbranden bedreigen het leven van de inwoners van Californië. De gouverneur van de Amerikaanse staat heeft de noodtoestand uitgeroepen. In het noorden hebben 185.000 mensen het dringende verzoek gekregen het gebied te verlaten.
Sanne van Grafhorst
maandag 28 oktober 2019 om 17:51
Brandweerlieden bestrijden de zogenaamde Kincade-brand in Californië. De noodtoestand is daar zondag uitgeroepen.
Brandweerlieden bestrijden de zogenaamde Kincade-brand in Californië. De noodtoestand is daar zondag uitgeroepen. afp / Philip Pacheco

Santa Rosa

‘Elk beschikbaar middel’ en drieduizend brandweerlieden worden ingezet om de branden in Californië onder controle te krijgen. Dat zei de Amerikaanse gouverneur Gavin Newsom, toen hij zondag de noodtoestand voor de hele staat uitriep.

In Californië woeden diverse branden. Bij de brand Tick, in het zuiden van de staat, is het grootste gevaar inmiddels geweken. Meer dan 70 procent van het vuur is onder controle. In de noordelijke county Sonoma, waar de zogenaamde Kincade-brand woedt, dreigt echter nog steeds gevaar. Sinds het ontstaan van de brand, afgelopen woensdag, is er al 220 vierkante kilometer terrein in de as gelegd. Afgelopen weekend hebben 185.000 mensen een oproep gekregen om het gebied te verlaten. Volgens Newson is het ‘van cruciaal belang dat mensen in evacuatiezones acht slaan op de waarschuwingen van autoriteiten en hulpverleners’.

evacuatiebevel

Ook sheriff Mark Essick riep inwoners zondag met klem op het gebied te verlaten. ‘We horen berichten dat mensen achterblijven en het vuur willen bestrijden’, zei hij op een persconferentie. ‘Maar neem me serieus als ik zeg: je kunt hier niet tegen vechten. Evacueer, alsjeblieft. Wanneer je een bevel tot evacuatie hebt gekregen, moet je vertrekken.’

Brandweerlieden hebben grote moeite om de brand in het noorden van Californië te bestrijden. Maandagochtend was slechts 10 procent van het vuur onder controle. Kurkdroge vegetatie en harde windstoten zorgen ervoor dat het vuur zich gemakkelijk kan verspreiden. In het weekend werden in heuvelachtige gebieden windstoten tot 129 kilometer per uur gemeten. Maandag nam de windkracht af, maar voor dinsdag zijn weer rukwinden voorspeld.

Bij wijze van voorzorgsmaatregel heeft elektriciteitsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E) bij 2,3 miljoen mensen de stroomvoorziening afgesloten. Daarmee wil het bedrijf voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. In het verleden zijn vaker grote branden ontstaan door het omvallen van elektriciteitsmasten, waarbij droge grond vlam vatte. PG&E verkeert momenteel in zwaar weer vanwege diverse rechtszaken over betrokkenheid bij voorgaande branden. Het elektriciteitsbedrijf heeft bevestigd dat, enkele minuten voordat de Kincade-brand vorige week uitbrak, ook een hoogspanningsleiding beschadigd was geraakt. Of het defect de oorzaak van het vuur is, is nog niet duidelijk.

dodelijkste brand

Californië wordt geregeld geteisterd door bosbranden. In 2018 vond de meest dodelijke brand tot nu toe plaats. Daarbij kwamen 85 mensen om. 150.000 hectare terrein werd verwoest. In totaal ging er vorig jaar 1,6 miljoen hectare in de Amerikaanse staat in vlammen op. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.