Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

Nieuws
De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman. Brexit blijkt weinig te hebben afgedaan aan de aantrekkingskracht van het eiland.
Patrick van IJzendoorn / vk
vrijdag 26 mei 2023 om 20:39
De hoge immigratiecijfers zijn beroerd nieuws voor minister Suella Braverman van binnenlandse zaken. Het terugdringen van migratie was een Brexitbelofte.
De hoge immigratiecijfers zijn beroerd nieuws voor minister Suella Braverman van binnenlandse zaken. Het terugdringen van migratie was een Brexitbelofte. beeld anp / Kin Cheung

Londen

Uit berekeningen van het Office for National Statistics (ONS), het Britse CBS, blijkt dat 1,2 miljoen buitenlanders zich afgelopen jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gevestigd, terwijl naar schatting 575.000 mensen het eiland hebben verlaten. Per saldo is de immigratie in een jaar tijd met honderdduizend gestegen. Bij de influx gaat het met name om nieuwkomers van buiten de Europese Unie. In aanloop naar de verkiezingen van 2019 had de Conservatieve Partij beloofd de netto-immigratie te verlagen naar zo’n 245 duizend. Vier jaar eerder had toenmalig premier David Cameron een nog ambitieuzer doel voor ogen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?