Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Achtergrond
Hij werkt ongeveer vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is desnoods bereid om met Poetin te praten en wordt deze zaterdag honderd jaar. Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Maar zijn echte drijfveer is voor velen een mysterie.
Jan van Benthem
zaterdag 27 mei 2023 om 01:59 aangepast 08:22
Voormalig buitenlandminister van de Verenigde Staten Henry Kissinger bezoekt de Chinese president Xi Jinping in Peking, november 2018. Hij onderhoudt nog altijd persoonlijke contacten met veel wereldleiders.
Voormalig buitenlandminister van de Verenigde Staten Henry Kissinger bezoekt de Chinese president Xi Jinping in Peking, november 2018. Hij onderhoudt nog altijd persoonlijke contacten met veel wereldleiders. beeld anp

New York

Hoe voorkom je een militaire confrontatie tussen de twee grootmachten van dit moment? Want als er niets wordt gedaan, komt die confrontatie er binnen tien jaar. Dat is wat Henry Kissinger, de gevierde, verguisde, gehate en gerespecteerde voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken nu bezighoudt. Er is volgens hem inmiddels een derde macht in het spel, ondoorzichtig, en onvoorspelbaar: Artificial Intelligence, de zich snel ontwikkelende kunstmatige intelligentie die ook in de politieke besluitvorming een rol begint te spelen.

Maar zelfs voor AI is Kissinger niet te volgen, schrijft The Economist. Het blad voerde ruim acht uur lang gesprekken met de man die velen zien als ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.