Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: ‘Een groot verlies voor de natie’

Nieuws
Een eeuwenoude kapokboom – de Cotton Tree – in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten en zou er al hebben gestaan toen de eerste bevrijde slaafgemaakten in Freetown aankwamen.
Carlijn van Esch / vk
vrijdag 26 mei 2023 om 04:22 aangepast 06:29
De iconische Cotton Tree in Freetown is omgevallen. De boom werd in het verleden door bevrijde slaafgemaakten gebruikt als plek om bij te vergaderen en te bidden.
De iconische Cotton Tree in Freetown is omgevallen. De boom werd in het verleden door bevrijde slaafgemaakten gebruikt als plek om bij te vergaderen en te bidden. beeld afp / Saidu Bah

Freetown

Op een drukke rotonde in Freetown, naast het Hooggerechtshof, stond de enorme boom, versierd met groen-wit-blauwe vlaggetjes (de driekleur van Sierra Leone), die werd bewoond door honderden vleermuizen en ’s nachts verlicht was door felle lampen – als de elektriciteit het deed. Wie vanaf een van de vele heuvels over de stad uitkeek, zag de groene kroon boven de grijze gebouwen uitpieken. Tot de nacht van 24 op 25 mei. In die nacht is de hoofdstad zijn symbool verloren; wat rest is een dikke, kale stam.

‘Freetown is 231 jaar geleden gesticht en velen geloven dat de boom hier toen al stond’, schrijft burgemeester Yvonne Aki-Sawyerr op Facebook. Volgens de overlevering zegen bevrijde slaafgemaakten uit Amerika in 1792 neer onder deze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meer Oekraïense activiteit aan front bij Donetsk, maar begin tegenoffensief is nog niet aan te wijzen

Volgens Rusland probeert Oekraïne een doorbraak te forceren aan het front bij Donetsk. Een grootschalig offensief zou daarbij zijn afgeslagen, meldt het Russische ministerie van Defensie.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?