Onkruid bestaat niet, zelfs niet op de plantenshow van Chelsea. Zijn Engelse tuinen ‘woke’ aan het worden?

Achtergrond
Op de Londense Chelsea-tuinenshow is iets opmerkelijks aan de hand. Opeens staan sommige modeltuinen vol onkruid. Dat roept veel discussie op. Wat is (on)kruid?
Patrick van IJzendoorn / vk
vrijdag 26 mei 2023 om 04:22 aangepast 30 mei 2023 15:39
Kroonprinses Kate bezocht de Chelsea-tuinenshow dinsdag.
Kroonprinses Kate bezocht de Chelsea-tuinenshow dinsdag. beeld SIPA Press France

Londen

Alles lijkt als vanouds op de Chelsea Flower Show van de Royal Horticultural Society (RHS), maar wie een nadere blik werpt op de tuinen langs Main Avenue ziet iets ongewoons. Distels. Paardebloemen. Hondsdraf.

Onkruid is, anders dan tuinkabouters, nooit expliciet verboden geweest in de 161-jarige geschiedenis van de befaamde Britse tuinshow. Het is bij deelnemers simpelweg nooit opgekomen om boterbloemen of brandnetels te planten. Maar nu zijn zulke horticulturele insluipers te zien in vier van de twaalf grote showtuinen. Sterker nog, er staan negentien soorten onkruid in de tuin van Cleve West, de enige man die ooit twee keer op rij de hoofdprijs won. ‘Ze maken de aarde gezond, vruchtbaar en voorzien verstuivers van voedsel’, aldus..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?