Boot met 500 migranten spoorloos verdwenen op de Middelandse Zee

Nieuws
Een migrantenboot in nood met vijfhonderd opvarenden lijkt spoorloos verdwenen op de Middellandse Zee. Hulporganisaties verloren woensdagmorgen het contact met de bemanning. De boot bevond zich in Maltese wateren, maar de lokale autoriteiten rukten voor zover bekend niet uit.
Carlijn van Esch en Sterre Lindhout / vk
donderdag 25 mei 2023 om 22:18 aangepast 26 mei 2023 06:20
Dit jaar wagen meer migranten dan ooit zich op de Middellandse zee.
Dit jaar wagen meer migranten dan ooit zich op de Middellandse zee. beeld epa / Suzanne de Carrasco

Rome

Een reddingsschip van de Italiaanse hulporganisatie Emergency bereikte donderdagmiddag na meer dan dertig uur op volle kracht varen de laatste positie die de bemanning van de migrantenboot had doorgegeven. Maar ze troffen er geen boot en ook geen sporen van een wrak.

Er zouden 45 vrouwen en 56 kinderen aan boord zijn, onder wie een deze week geboren baby. Volgens opvarenden waren ze al enkele dagen onderweg vanuit Libië, toen de motor er dinsdag mee ophield. Alarm Phone, een hulporganisatie die noodkreten vanaf de Middellandse Zee doorzet naar hulpdiensten, sloeg alarm bij de Maltese en de Italiaanse autoriteiten. Ook Emergency nam contact op met de Maltese kustwacht, omdat het bootje zich in de Maltese reddingszone bevond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?