De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Analyse
Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt steeds vaker de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.
Jan van Benthem
vrijdag 26 mei 2023 om 10:13 aangepast 21:39
De Iraanse president Raisi is in Bogor met alle egards ontvangen door zijn Indonesische collega Widodo.
De Iraanse president Raisi is in Bogor met alle egards ontvangen door zijn Indonesische collega Widodo. beeld Zuma Press Wire / Iranian Presidency

Met de nodige trots stond hij dinsdag op de grote rode loper bij het Merdeka Paleis in Jakarta: Ebrahim Raisi, president van Iran en samen met ayatollah Khamenei leider van een van de meest repressieve regimes ter wereld. Veertig procent van zijn kabinet staat op Amerikaanse of Europese sanctielijsten, hijzelf inclusief.

Terwijl Raisi daar in het grootste islamitische land ter wereld stond te stralen bij het eresaluut van 21 kanonschoten, plofte er een brief op tafel bij alle 27 regeringsleiders van de Europese Unie, voorzitter Michel van de Europese Commissie, de Amerikaanse president Biden en de Britse en Canadese premiers Sunak en Trudeau. Maar liefst 108 voormalige regeringsleiders van 46 lande..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meer Oekraïense activiteit aan front bij Donetsk, maar begin tegenoffensief is nog niet aan te wijzen

Volgens Rusland probeert Oekraïne een doorbraak te forceren aan het front bij Donetsk. Een grootschalig offensief zou daarbij zijn afgeslagen, meldt het Russische ministerie van Defensie.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?