Pal voor het honderdjarig bestaan staat Turkije voor een beslissende keuze met ingrijpende gevolgen

Analyse
Voor de Turken zijn de verkiezingen mogelijk de laatste kans om als democratisch land richting Europa te gaan. Doen zij dat niet, dan bewegen ze onder Erdogans autocratie richting dictaturen als Rusland en Iran.
Jan van Benthem
vrijdag 12 mei 2023 om 11:04 aangepast 19:42
Een hartenkreet in aanloop naar de verkiezingen zondag in Turkije: 'Wij zijn de Turkse jongeren die snakken naar recht en in de democratie geloven'.
Een hartenkreet in aanloop naar de verkiezingen zondag in Turkije: 'Wij zijn de Turkse jongeren die snakken naar recht en in de democratie geloven'. beeld zuma press wire/Tolga Uluturk

Ankara

‘Luister eens, we gaan naar de stembus en trekken niet ten oorlog.’ Deze oproep tot kalmte door de Turkse oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu was wel nodig. Kiliçdaroglu, de presidentskandidaat van de alliantie van zes zeer verschillende partijen, neemt het bij de verkiezingen deze zondag op tegen de zittende president Recep Tayyip Erdogan. 

En die is niet alleen een taaie, ervaren en manipulatieve tegenstander met de macht van het staatsapparaat achter zich, hij wordt ook gesteund door enkele ultranationalistische partijen. Aanhangers daarvan bekogelden Kiliçdaroglu’s beoogde vicepresident Ekrem Imamoglu tijdens diens campagne met stenen. Het is een van de signalen dat de gemoederen zondag hoog kunnen oplopen. 

Dat deden ze vorige week ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen meer geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?

Afbeelding

Geweld tegen politie en KFOR-troepen na bot optreden van Kosovaarse regering

Tientallen militairen van de KFOR-vredesmacht in Kosovo raakten gewond bij confrontaties met Servisch-Kosovaarse demonstranten. De oorzaak voor het geweld ligt in het optreden van Kosovo, zeggen de EU en de VS.