Een proxy-oorlog in de dop: Hoe Soedan uit elkaar wordt getrokken door buitenlandse actoren

Analyse
Het schrale woestijnlandschap van Soedan is het strijdtoneel van ‘s werelds jongste oorlog. Wie denkt dat dit ‘alleen maar’ een conflict is tussen twee machtsbeluste generaals, heeft het mis. De oorlog in Soedan lijkt het begin van een proxy-oorlog waar internationale machten actief aan bijdragen.
Annegina Randewijk
donderdag 11 mei 2023 om 14:41 aangepast 18:53
Dit Soedanese gezin is aangekomen in Ethiopië. Sinds april zijn 15.000 Soedanezen gevlucht naar dit buurland.
Dit Soedanese gezin is aangekomen in Ethiopië. Sinds april zijn 15.000 Soedanezen gevlucht naar dit buurland. beeld amanuel Sileshi / afp

Khartoem

Deze week meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dat er in de afgelopen vier weken 700.000 Soedanezen intern ontheemd zijn geraakt. Dit komt door de gevechten tussen het regeringsleger van generaal Abdel Fattah al-Burhan en de speciale militaire eenheid RSF van Mohamed Hamdan Dagalo. De beelden van mensen die op de voet met een paar bezittingen de steden ontvluchten, gaan de wereld over – net als van de bombardementen in de hoofdstad Khartoem waar met moderne wapens wordt gestreden. 

conflict framen

Het is misschien makkelijk om dit conflict te framen als het resultaat van een afgezette dictator, revolutie, militaire coupes en een gefaalde staat. Maar zoals bij veel co..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.