Italiaanse toezichthouder blokkeert snelgroeiende app ChatGPT om privacyproblemen

Nieuws
Als het aan de Italiaanse privacytoezichthouder ligt, is het AI-chatprogramma ChatGPT voorlopig geblokkeerd in Italië. In afwachting van een onderzoek naar vermeende privacyschendingen is ChatGPT gesommeerd om te stoppen met het verwerken van persoonsgegevens van mensen in Italië.
Maarten Albers / vk
vrijdag 31 maart 2023 om 21:23
De Italiaanse privacywaakhond wil ChatGPT voorlopig blokkeren.
De Italiaanse privacywaakhond wil ChatGPT voorlopig blokkeren. beeld anp

Rome

De blokkade door de Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP), de Italiaanse tegenhanger van de Autoriteit Persoonsgegevens, is het eerste ingrijpen van een toezichthouder tegen ChatGPT. 

De chatbot wekte in de afgelopen maanden verbazing door op basis van de gekste vragen en opdrachten binnen luttele seconden grote lappen goed lopende tekst te produceren, met vaak – maar zeker niet altijd – accurate informatie. 

Met 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden is het de snelst groeiende app ooit.

Er is tegelijkertijd veel kritiek op de razendsnelle ontwikkeling van krachtige kunstmatige intellegentie (AI) zoals ChatGPT. Woensdag waarschuwden ruim duizend prominenten uit de techwereld dat de mensheid de controle over kunstmatige..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’