De aanklacht tegen Trump is uniek in de Amerikaanse geschiedenis - en gevaarlijk

Analyse
Met de aanklacht door een rechtbank in New York tegen oud-president Trump slaat Amerika een weg in die het nog nooit heeft bewandeld en die de verdeeldheid in het land nog verder kan aanwakkeren.
Jan van Benthem
vrijdag 31 maart 2023 om 18:29
Donald Trump tijdens zijn campagnerally  in Waco, Texas. Zijn aanhangers zijn er van overtuigd dat er een heksenjacht van 'Radicaal Links' tegen hem gaande is.
Donald Trump tijdens zijn campagnerally in Waco, Texas. Zijn aanhangers zijn er van overtuigd dat er een heksenjacht van 'Radicaal Links' tegen hem gaande is. beeld afp / Suzanne Cordeiro

New York

Komende dinsdagmiddag moet Donald J. Trump zich kwart over twee melden bij in de districtsrechtbank in Manhattan. Daarvoor moet hij zich ‘overgeven’ aan de politie, zoals de Amerikaanse rechtbankstukken het omschrijven, worden zijn vingerafdrukken genomen en de bekende profielfoto’s gemaakt. Pas dan ook worden de aanklachten echt bekend. 

Die hebben te maken hebben met het vergoeden van de 130.000 dollar die Trumps toenmalige advocaat Michael Cohen vlak voor de verkiezingen van 2016 als ‘zwijggeld’ had betaald aan de pornoactrice Stormy Daniels, die beweerde het bed met Trump te hebben gedeeld. Daarmee was juridisch gezien op zich niets mis, maar Cohen kreeg het geld ‘vergoed’, plus nog een bonus, door de Trump Organisatie onder d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’