Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Analyse
Het was het beste besluit van een politicus in deze eeuw. Het redde in twintig jaar tijd 25 miljoen levens. Het verdient navolging. En het is vrijwel onbekend. Pepfar heet het. En die politicus, dat is George W. Bush. Dus keek een groot deel van Amerika en Europa de andere kant op.
Jan van Benthem
donderdag 30 maart 2023 om 20:00
Een van de onderdelen van Pepfar is het versterken van de positie van meisjes en vrouwen, zoals in dit project in Nairobi, Kenia waar de Amerikaanse ambassadeur Robert Godec op bezoek was.
Een van de onderdelen van Pepfar is het versterken van de positie van meisjes en vrouwen, zoals in dit project in Nairobi, Kenia waar de Amerikaanse ambassadeur Robert Godec op bezoek was. beeld afp / Jonathan Ernst

‘Wie weet wat Pepfar is?’ Vragende ogen. ‘Wie weet welke politicus het belangrijkste en succesvolste hulpprogramma in de strijd tegen aids heeft opgezet, waardoor 25 miljoen mensenlevens zijn gered en miljoenen baby’s zonder hiv-besmetting geboren konden worden?’ Opnieuw geen antwoord. En dat in een groep hoogopgeleide, goed geïnformeerde burgers. Probeer het maar eens uit, hier in Nederland, dat net als de Europese Unie zegt vooraan te staan in de hulp tegen dodelijke epidemieën.

En dodelijk was de aidsepidemie, in de jaren negentig van de vorige eeuw en de eerste jaren van deze eeuw. Vooral in Afrika stond besmetting met het hiv-virus vrijwel gelijk aan een doodvonnis, omdat maar weinigen virusremmende middelen konden krijgen die in rij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?