‘Morele woke-strijders vergeten de mens. De sleutel is te vinden in verzoening en niet in strijd’

Interview
Universitair docent Afrikaanse Filosofie Michael Eze voelt zich emotioneel uitgeput door de woke-beweging. ‘Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie.’
Annegina Randewijk
vrijdag 31 maart 2023 om 13:30 aangepast 3 april 2023 14:06
Filosoof Michael Eze: ‘Afrikaanse kennis wordt gezien als een kind dat opgevoed moet worden.’
Filosoof Michael Eze: ‘Afrikaanse kennis wordt gezien als een kind dat opgevoed moet worden.’ beeld prive

Leiden 

Dekolonisatie is hét woord van deze tijd. In theorie moeten door dekolonisatie koloniale structuren worden afgebroken en de gelijkheid tussen mensen worden hersteld. Maar volgens Eze gebeurt in de praktijk juist het tegenovergestelde. ‘Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie. Het is gekaapt door wokeness en westers denken. Dat is kwetsend en emotioneel uitputtend.’

Hoog in het monumentale pand van de Universiteit Leiden werkt Michael Eze aan zijn nieuwe onderzoek over het dekoloniseren van de dekolonisatiebeweging. ‘Het wordt radicaal’, glimlacht hij. Eze is niet bang om de wetenschappelijke wereld door elkaar te schudden. ‘Het is nodig’, want de grootste slag i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’