Krijgsmacht Nederland en Duitsland meer verweven: ‘Het maakt ons gezamenlijk sterker’

Achtergrond
De laatste van de drie brigades van de Koninklijke Landmacht komt donderdag onder Duits bevel. Met de integratie van de 13e brigade uit Oirschot wordt een volgende stap gezet. ‘Samen kunnen we meer.’
Riekelt Pasterkamp
donderdag 30 maart 2023 om 04:22 aangepast 06:02
De Nederlandse en Duitse landmacht werken al veel samen.
De Nederlandse en Duitse landmacht werken al veel samen. beeld mediacentrum defensie

Veitshöchheim

Op Google Maps wordt de locatie aangeduid als ‘het middelpunt van de Europese Unie’: Veitshöchheim, een plaats ten noorden van Würzburg, in de Duitse deelstaat Beieren. Het is de thuisbasis van de Duitse 10e Pantserdivisie. Daar wordt donderdagmiddag de Nederlandse 13 Lichte Brigade ‘onder bevel gesteld’ van deze Duitse divisie. Minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Duitse collega Boris Pistorius zijn aanwezig bij de militaire ceremonie.

Niet dat de landmacht zich uitlevert aan de Duitsers. Met de integratie van de 13e brigade uit Oirschot wordt ‘een volgende stap gezet’ in de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse landmacht. ‘Samen kunnen we meer’, is het credo van Defensie. En wees gerust: de beslissing over d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.