Is laks klimaatbeleid een schending van mensenrechten? Het Europees Hof is aan zet

Achtergrond
De potentiële gevolgen van klimaatverandering zijn bekend, aan overheden de taak om in te grijpen. Maar wanneer een overheid dit onvoldoende doet, komt dat dan neer op een schending van mensenrechten? Over die vraag buigt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich.
Joram Bolle / vk
woensdag 29 maart 2023 om 21:33
Advocaten van de Zwitserse Klimaseniorinnen in de rechtszaal in Straatsburg.
Advocaten van de Zwitserse Klimaseniorinnen in de rechtszaal in Straatsburg. beeld afp / Patrick Hertzog

Straatsburg

Klimaatactivisme lijkt soms vooral iets voor jongeren. Zij zijn immers degenen die het langst te maken krijgen met de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Een groep van tweeduizend Zwitserse senioren denkt daar anders over: klimaatverandering heeft nu al toegeslagen, met grote impact op hun leven. Daarom proberen deze ouderen de Zwitserse overheid via de rechter al jarenlang aan te zetten tot een strenger klimaatbeleid. Tevergeefs.

En dus zoeken ze het hogerop. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) boog zich woensdag in Straatsburg over hun zaak. Dat is een unicum. Niet eerder behandelde dit hof een klimaatzaak tegen een overheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.