Dit is de roeptoeter van de oorlog in Rusland: de reactionaire rebel Alexander Doegin

Interview
Echt invloedrijk is hij niet meer, maar Rusland in oorlog kan hem goed gebruiken en jongeren van het Forum voor Democratie hangen aan zijn lippen. Alexander Doegin blijft, ook als spreekbuis voor wat Poetin niet kan zeggen, een onafhankelijke geest.
Herman Veenhof
vrijdag 31 maart 2023 om 10:40 aangepast 12:00
Alexander Doegin tijdens de begrafenis van zijn dochter Darja Doegina, op 23 augustus vorig jaar.
Alexander Doegin tijdens de begrafenis van zijn dochter Darja Doegina, op 23 augustus vorig jaar. beeld Epa / Maxim Shipenkov

Amsterdam

Alexander Doegin weet van geen ophouden. Maandag nog verscheen er een nieuw stuk op zijn website geopolitika.ru, over de liberale hegemonie die de wereld teistert. Zelfs China is er niet immuun voor. Amerika is al verloren en moet vernietigd worden. Alleen Rusland doet het (beperkt) goed, dankzij een heerser die al 23 jaar aan de macht is. Poetin is zijn naam. Hij moet - vindt Doegin - nog een schepje bovenop zijn Speciale Militaire Operatie doen. Totaal graag, die oorlog.

Het is Alexander Doegin ten voeten uit. De reactionaire Russische rebel is volstrekt onafhankelijk, maar wordt bij tijd en wijle afgeremd of juist uit de mottenballen gehaald door het Kremlin.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.