Green Deal nog meer onder druk

Achtergrond
Het lot van de traditionele verbrandingsmotor vanaf 2035 werd afgelopen week binnen de EU bezegeld. Maar het tegenstribbelen door Duitsland lijkt nu de deur open te hebben gezet voor nieuwe discussies over de klimaatdoelen vanuit andere landen.
Marc Peeperkorn / vk
woensdag 29 maart 2023 om 04:20
Drukte bij de pomp voor fossiele brandstoffen. Dat beeld zal na 2035 sneller verdwijnen.
Drukte bij de pomp voor fossiele brandstoffen. Dat beeld zal na 2035 sneller verdwijnen. beeld anp

Brussel

Grote opluchting bij de meeste EU-landen, de Europese Commissie en alle milieuclubs: dinsdag besloten de lidstaten dat vanaf 2035 alle nieuw geproduceerde auto’s schoon (geen CO2-uitstoot) moeten zijn. Alleen Polen stemde tegen.

‘Het doel ligt vast’, reageerde Europees Commissaris Frans Timmermans (Green Deal) verheugd. Even leek het erop dat Duitsland, het autoland bij uitstek, roet in het eten zou gooien, maar een compromis trok Berlijn over de streep. Zonder Duitse steun was er geen meerderheid en zou een pijler onder het Europese klimaatbeleid zijn weggeschopt. De naschokken van het Duitse optreden – dwarsliggen op het laatste moment, aangejaagd door coalitieperikelen in Berlijn – doen zich evenwel voelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.