Elke 60 kilometer een laadpaal: Europees offensief moet elektrisch rijden aanjagen

Nieuws
Over drie jaar moet op de belangrijkste snelwegen in de Europese Unie om de 60 kilometer een laadstation staan voor elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens. Daar moet tenminste één snellader aanwezig zijn waarmee de gemiddelde elektrische auto binnen een half uur is opgeladen.
Wian Slendebroek / vk
dinsdag 28 maart 2023 om 18:51
Een elektrisch laadstation in Denemarken.
Een elektrisch laadstation in Denemarken. beeld afp / Mads Claus Rasmussen

Brussel

Dat is de kern van een deal die de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese commissie hebben gesloten om elektrisch laden gemakkelijker te maken. Volgens de nieuwe regels moet het aantal laadpalen evenredig meegroeien met het aantal elektrische auto’s. Brussel probeert zo de innovatie in de vervoers- en transportsector te stimuleren.

Om de transportsector te vergroenen moet er bij de oplaadpunten ook een gelegenheid zijn voor elektrische vrachtwagens om hun wagen op te laden. De norm van een laadstation om de 60 kilometer geldt vanaf 2030 ook voor het vrachtverkeer. Eind 2021 reden er in Nederland 240 elektrische vrachtwagens rond. Dit is iets meer dan 0,1 procent van het totale aantal vrachtwagens. De commissie probeer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.