‘Hotel Rwanda-held’ en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Nieuws
Amersfoort
Elian Yahye
dinsdag 28 maart 2023 om 20:10
Paul Rusesabagina heeft meer dan negenhonderd dagen vastgezeten.
Paul Rusesabagina heeft meer dan negenhonderd dagen vastgezeten. beeld afp / Simon Wohlfahrt

Maandag landde de mensenrechtenactivist, die last heeft van onder meer hartklachten, op het vliegveld in Qatar. Later deze week vliegt hij door naar de Verenigde Staten (VS), waar hij een verblijfsvergunning heeft. Daar zal hij naar eigen zeggen de rest van zijn leven ‘in stille reflectie doorbrengen’. 

Rusesabagina werd in 2021 door een Rwandese rechtbank schuldig bevonden aan ‘terrorisme’ en veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijfentwintig jaar. Hij had zich ingezet voor een oppositiegroep met een gewapende tak en zou betrokken zijn geweest bij het beramen van aanslagen in het land. Critici, waaronder verschillende internationale mensenrechtenorganisaties, beschouwen de rechtszaak echter als een showproces. Zij zien de kr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.