De Europese Unie chanteren met migranten werkt, weet Tunesië

Achtergrond
De Tunesische president Kais Saied speelt ‘spelletjes’ met Europa. In ruil voor het tegenhouden van migranten moet de EU mogelijke kritiek op de toenemende repressie inslikken.
Carlijne Vos / vk
dinsdag 28 maart 2023 om 16:33 aangepast 20:15
Vierhonderd migranten op een volgepakte boot voor het Italiaanse eiland Lampedusa.
Vierhonderd migranten op een volgepakte boot voor het Italiaanse eiland Lampedusa. beeld epa / Concetta Rizzo

Tunis

Laat Tunesië bootjes met migranten naar Italië oversteken om de Europese Unie onder druk te zetten? Die vraag dringt zich op nu op Lampedusa weer recordaantallen migranten aankomen en zich voor de kust van Tunesië de ene na de andere scheepsramp voltrekt, waarbij ook afgelopen weekend weer tientallen migranten in zee verdronken.

In Europa neemt de vrees toe dat dit nog maar een voorbode is van wat er deze zomer gaat gebeuren als het goed weer wordt en Tunesiërs massaal de economische malaise en politieke repressie in hun land zullen ontvluchten. Josep Borell, buitenlandchef van de Europese Unie, noemde de situatie in Tunesië vorige week ‘zeer gevaarlijk’. ‘Als Tunesië economisch of sociaal instort, dan belanden we in een situatie waa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.