‘Lelijk virus’ marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich verder in Afrika

Nieuws
Er is een aanzienlijk risico dat de tropische bloederkoorts marburg zich de komende dagen en weken verder verspreidt in Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard, nu de virusziekte zowel aan de west- als de oostkust van het continent is uitgebroken.
Maarten Keulemans / vk
dinsdag 28 maart 2023 om 15:54
Vleermuizen in een grot op 300 kilometer afstand van Oeganda's hoofdstad Kampala.
Vleermuizen in een grot op 300 kilometer afstand van Oeganda's hoofdstad Kampala. beeld afp - who / Pierre Formenty

Amsterdam

Waarschijnlijk zijn er twee afzonderlijke uitbraken, die toevallig haast tegelijkertijd plaatsvinden. In februari dook de nauw aan ebola verwante ziekte voor de eerste keer ooit op in Equatoriaal-Guinea. En nu is er ook een uitbraak in Tanzania: daar besmette het virus voor zover bekend acht mensen, van wie er vijf zijn overleden.

In Equatoriaal-Guinea – 29 besmettingen, 7 sterfgevallen – heeft de ziekte voor het eerst een grote stad bereikt. Vier gevallen kwamen aan het licht in Bata, een havenstad in Equatoriaal-Guinea van zo’n 200.000 inwoners. Buurlanden Kameroen en Gabon zijn in verhoogde staat van paraatheid en Equatoriaal-Guinea heeft reisbeperkingen en extra controles ingesteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.