Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Achtergrond
Treinen en bussen reden niet. De grote luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg; 380.000 passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Maar de voorspelde chaos op de wegen bleef uit.
Peter Giesen / vk
maandag 27 maart 2023 om 21:52
Ook op het station van Stuttgart lege perrons; de 24 uursstaking in het openbaar vervoer was een waarschuwing
Ook op het station van Stuttgart lege perrons; de 24 uursstaking in het openbaar vervoer was een waarschuwing beeld ap

Berlijn

Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992. Veel Duitsers namen een dag vrij of werkten thuis. Anders dan bij voorgaande stakingen had spoorwegbedrijf Deutsche Bahn geen noodplan opgesteld. Omdat het duidelijk was dat er geen treinen reden, liepen er op het Hauptbahnhof in Berlijn meer journalisten rond dan verdwaalde reizigers, schreef de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Volgens sommige economen is de staking een teken dat Duitsland verandert. Het Duitse sociale model, met lage lonen die het land goedkoop houden voor de export, is niet meer te handhaven in een tijd van hoge inflatie en een krappe arbeidsmarkt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.