Netanyahu klemgezet door hevige politieke climax in Israël na ontslag van minister van Defensie Gallant

Achtergrond
Premier Netanyahu weet een compleet politiek drama te voorkomen door een belangrijke toezegging aan de meest radicale coalitiepartner, Ben Gvir
Jan van Benthem
maandag 27 maart 2023 om 21:49
Tienduizenden demonstranten keren zich maandag in Jeruzalem bij de Knesset tegen de voorgenomen inperking van de rechtelijke macht.
Tienduizenden demonstranten keren zich maandag in Jeruzalem bij de Knesset tegen de voorgenomen inperking van de rechtelijke macht. beeld ANP Foto / Umbrella Movement of Resistance

Jeruzalem

Na vele uren vertraging maakte de Israëlische premier Netanyahu maandagavond het uitstel bekend van de juridische ingrepen waarin de positie van het Hooggerechtshof zou worden ingeperkt. Israël staat volgens hem door de protesten daartegen ‘op een gevaarlijk kruispunt’ en maakt een crisis door die ‘een reële bedreiging is van onze nationale eenheid’. Een ‘extremistische minderheid’ zou bereid zijn desnoods het land te verdelen.

De toespraak van Netanyahu kwam nadat het openbare leven in Israël maandag vrijwel volledig tot stilstand was gebracht door grootschalige protesten en een ‘historische staking’ die werd gesteund door de werkgevers. Er zijn al twaalf weken demonstraties met regelmatig enkele honderdduiz..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.