Orthodox-christelijke Kate Forbes verliest nipt de strijd om het Schotse premierschap

Nieuws
In een nek-aan-nek-race met de orthodox-christelijke Kate Forbes heeft Humza Yousaf de strijd gewonnen om het premierschap van Schotland. Yousaf won de interne leiderschapsverkiezingen van de Schotse Nationale Partij (SNP). Daardoor wordt hij First Minister.
Ruurd Ubels
maandag 27 maart 2023 om 19:02
Humza Yousaf kreeg ruim 52 procent van de stemmen, terwijl Kate Forbes (r) 48 procent van de SNP-leden achter zich kreeg. In de eerste stemronde was de derde kandidaat, Ash Regan (l), al afgevallen.
Humza Yousaf kreeg ruim 52 procent van de stemmen, terwijl Kate Forbes (r) 48 procent van de SNP-leden achter zich kreeg. In de eerste stemronde was de derde kandidaat, Ash Regan (l), al afgevallen. afp / Andy Buchanan

Edinburgh

In een reactie liet Yousaf weten dat hij vooral zal strijden voor het vertrek van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk. Voor veel Schotten moet dit het speerpunt zijn van elke premier.

De 37-jarige Yousaf is de eerste moslim die een grote partij in het Verenigd Koninkrijk leidt en bovendien de eerste moslim die aan het hoofd staat van een land in West-Europa. Hij kreeg ruim 52 procent van de stemmen, terwijl Forbes 48 procent van de SNP-leden achter zich kreeg. In de eerste stemronde was een derde kandidaat, Ash Regan, al afgevallen.

Qua aanhang liggen Yousaf en Forbes zo dicht bij elkaar, dat binnen de partij wordt gevreesd voor een tweedeling. Verliezer Kate Forbes liet maandag meteen na de uitslag echter weten dat ze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.