Orthodox-christelijke Kate Forbes verliest nipt de strijd om het Schotse premierschap

Nieuws
In een nek-aan-nek-race met de orthodox-christelijke Kate Forbes heeft Humza Yousaf de strijd gewonnen om het premierschap van Schotland. Yousaf won de interne leiderschapsverkiezingen van de Schotse Nationale Partij (SNP). Daardoor wordt hij First Minister.
Ruurd Ubels
maandag 27 maart 2023 om 19:02
Humza Yousaf kreeg ruim 52 procent van de stemmen, terwijl Kate Forbes (r) 48 procent van de SNP-leden achter zich kreeg. In de eerste stemronde was de derde kandidaat, Ash Regan (l), al afgevallen.
Humza Yousaf kreeg ruim 52 procent van de stemmen, terwijl Kate Forbes (r) 48 procent van de SNP-leden achter zich kreeg. In de eerste stemronde was de derde kandidaat, Ash Regan (l), al afgevallen. afp / Andy Buchanan

Edinburgh

In een reactie liet Yousaf weten dat hij vooral zal strijden voor het vertrek van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk. Voor veel Schotten moet dit het speerpunt zijn van elke premier.

De 37-jarige Yousaf is de eerste moslim die een grote partij in het Verenigd Koninkrijk leidt en bovendien de eerste moslim die aan het hoofd staat van een land in West-Europa. Hij kreeg ruim 52 procent van de stemmen, terwijl Forbes 48 procent van de SNP-leden achter zich kreeg. In de eerste stemronde was een derde kandidaat, Ash Regan, al afgevallen.

Qua aanhang liggen Yousaf en Forbes zo dicht bij elkaar, dat binnen de partij wordt gevreesd voor een tweedeling. Verliezer Kate Forbes liet maandag meteen na de uitslag echter weten dat ze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.