Friet bakken tussen kapotgeschoten gebouwen in Oekraïne: ‘De hele dag hoor je kaboem-kaboem’

Achtergrond
Franky van Hintum reist regelmatig af naar Oekraïne om friet te bakken voor de lokale bevolking en Oekraïense militairen. ‘Onder ouderen is veel eenzaamheid.’
Jasper den Boon
maandag 27 maart 2023 om 16:25 aangepast 17:33
Militairen eten bij de frietkraam van Franky en Coen. ‘Mensen hebben echt honger.'
Militairen eten bij de frietkraam van Franky en Coen. ‘Mensen hebben echt honger.' beeld Franky and Coen

Helmond

De laatste reis van de Brabantse Franky van Hintum en zijn kompaan Coen van Oosten ging tot dertig kilometer van het front in Bachmoet in het stadje Sviatogirsk. ‘Deze laatste reis was de heftigste tot nu toe. Mensen komen gestresster over dan op andere plekken: ze drongen bijvoorbeeld door omdat ze bang waren dat we niet genoeg mee hadden voor iedereen. Het is emotioneler.’

Franky en Coen reizen sinds het begin van de oorlog naar Oekraïne om friet te bakken. In de omgeving van Bachmoet waren ze nog niet eerder geweest. 

Wat viel je op, zo dichtbij het frontgebied?

‘Mensen hebben echt honger. Op een plek waren 600 mensen die in totaal 1300 porties friet hebben gegeten. Dat wil wel wat zeggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.